tenis_kupa_Dejvis_22Капитанът на националния отбор по тенис Валентин Димов обяви състава за мача срещу Република Южна Африка от Световна група II на турнира за Купа "Дейвис", съобщиха от федерацията.

България ще бъде домакин на срещата от второто ниво на световното отборно първенство за мъже на 16-17 септември в София. Двубоят ще се играе на клей в Българския национален тенис център (БНТЦ) в Борисовата градина.

В тима са включени Димитър Кузманов (№159 в световната ранглиста), Александър Лазаров (№394), Александър Донски (№578) и Пьотр Нестеров (№870). Именно четиримата класираха отбора ни в Световна група II, печелейки категорично с 3-1 победи домакинския плейоф срещу Парагвай в зала "София" през март.

Отборът ще се събере на лагер от 11 септември в БНТЦ. За участие в него като част от разширения състав на националния тим са поканени също Габриел Донев (№895) и тримата най-силно представящи се юноши в момента - Янаки Милев (18 г.), Илиян Радулов (17 г.) и Адриано Дженев (16 г.).

"Това ще е осмицата, с която ще започнем нашия подготвителен лагер. Всички са налице, някои от тях все още играят по турнири, което, разбира се, е добре - поддържат спортна форма. Смятам, че това ще е един добър опит за младите. Те трябва по-често да взимат участие в такива лагери и вече да преминават към мъжкия тенис", коментира избора си Димов пред сайта на федерацията.

За мача срещу РЮА в екипа на капитана влиза ново лице. Легендата на австралийския и световния тенис Пол Макнами, който от години помага като специален консултант на федерацията, заменя Теодор Бачев като помощник-треньор. Останалите асистенти на Валентин Димов ще бъдат кондиционният треньор Кирил Симеонов, масажистът Любомир Панев и лекарят на отбора проф. д-р Георги Попов.