15_10_22_skorostno_izkachvane__organizatori_RotariППМГ “Добри Чинтулов” спечели  Купата на Ротари клуб – Сливен в деветото издание на скоростното изкачване на Хамам баир по стълбите, водещи до паметника.

Отборът на Природо-математическата гимназия  събра актив от 50 точки, след като излъчи индивидуални призьори в няколко от възрастовите групи. Това е поредна купа за представителите от гимназията. В предходни издания победители по веднъж бяха и отборите ПГ по икономика и ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”.

В проявата, която е под наслов “Напред и нагоре”, се включиха близо 250 ученици от 5 до 11 клас от почти всички сливенски  училища. Стартът на изкачването бе пред параклиса “Свети цар Борис-Михаил – Покръстител”, а финалът пред паметника на Хамам байр.

Най-масови отново бяха  малките възрастови групи. Оспорвана бе борбата за разпределението на медалите.

В групата на момичетата 5-7 клас първото място спечели Жуана Стоянова от ППМГ “Добри Чинтулов”. Тя измина разстоянието за 6.38.95 мин. Втора се класира Преслава Димова от 11-то училище. Трета по стълбите към върха завърши Магдалена Коева  3-то  училище.

При момчетата 5-7 клас победител стана Самуил Димитров  от Трето училище с резултат от 5. 11.73 мин, следван от Галин Стоянов от 3-то училище.Бронз спечели Никола Стоянов от 12-то училище.

В групата на 8-9 клас победата в дамското направление бе за Иванина Шопова от Езиковата гимназия с време от  6.14.72 мин, пред съотборничките си Елеонора Желязкова и Виктория Ранкова / ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”/.

При момчетата от същата възраст победата бе за Стоян Стоянов от ППМГ “Добри Чинтулов”. Той измина дистанцията за 6.07.79 мин. Второ място зае Илиян Илчев от ПГ по икономика, а на трета позиция се класира Камен Канев от ППМГ.

В групата на  девойките от 10-11 клас с първото място се поздрави Мария Колева от Езиковата Гимназия с 6.07 мин, пред Катерина Димова от ППМГ и Николета Йорданова от  ПГЕЕ.

В мъжкото направление от същата възраст с най-добър резултат пред паметника на Хамам баир финишира Димитър Лапов от ППМГ с 4.22 мин, следван от съотботниците си Боян Георгиев и Атанас Чираков.

Всички те получиха медали и тениски, връчени от обласния управител Минчо Афузов, експерта по спорт в Община Сливен Силвия Никова и президента на Ротари клуб – Сливен Николай Куршумов.

След приключването на скоростното изкачване за ученици Ротари клуб – Сливен покани зрителите да преминат по състезателния маршрут, за да присъстват на официалното връчване  на наградите, което се състоя пред паметника на Хамам баир.

След церемонията по награждаване домакините проведоха томбола, която излъчи над 20 печеливши участници.

Дарик радио Сливен и спортният сайт „Sliven-sport.com” са медийни партньори на своеобразната традиционна спортна проява.

“Ротари клуб” и Община Сливен осигуриха безплатни напитки за участниците в проявата, футболни топки за всички участващи отбори и рекламни сувенири за водачите на отборите по групи.

Един от основните организатори и инициатори на скоростното изкачване „Напред и нагоре” Антон Томчев сподели пред Дарик, че е удовлетворен от рестарта на състезанието, предвид двугодишното прекъсване заради пандемията и от интереса, който то предизвиква сред учениците,  учителите и директорите на училищата в Сливен.

„Надявам се да продължим да провеждаме това състезание и да го правим все по-популярно, актуално и предпочитано за учениците”, каза още Томчев.

Чуйте в аудиото и вижте снимки на линк:
https://darik.bg/blizo-250-uchenici-izkachvaha-skorostno-hamam-bair-v-tradicionnata-nadprevara-na-rotari-klub-sliven