petar_stojchev_sl_22"Закритият басейн в Сливен може да приеме състезания от календара на Българската федерация по плуване, защото е уникален", заяви световният шампион по плуване Петър Стойчев. Той допълни, че нашето съоръжение е в пъти по-добро от басейни в по-големи области градове и отдавна не е виждал толкова чиста и съвременна плувна база.

"В момента се случва нещо фундаментално в Сливен.От днес нататък това е една възможност на всички деца да имат достъп до басейн и то най-добър. От гледна точка на съвремието е трудно да правим заключение, но след 15-20 години ще има деца от Сливен, които ще си спомнят и ще разказват, че са се научили да плуват в Сливен, защото могат да живеят навсякъде по света. Това са умения, които се придобиват веднъж и никога не се забравят. От тук нататък ще има развитие на този спорт в Сливен. Това е един изключен басейн за децата, които искат да се научат да плуват. Когато аз съм се учил, басейните далеч не са изглеждали по този начин. Водата е кристално чиста и топла, с хубави странични преливници. Това е важно, защото едно дете, което се учи да плува, да не се страхува. Сами ще разберете какво богатство е той за града.", каза Петър Стойчев.

От своя страна кметът Стефан Радев заяви, че Общината е направила възможно най-доброто и от тук нататък да посреща деца, които тренират този уникален спорт.

Двамата присъстваха на демонстрационно плуване на ученици при отварянето на басейна след третия етап от ремонтите.

Дълги години в Сливен нямаше работещо плувно съоръжение. Басейнът, който беше към училище"Елисавета Багряна", беше стопанисван неуспешно от наематели. Тогава кметът Стефан Радев предложи той да се стопанисва от Общината и преди две години Общинския съвет гласува предложението. От тогава до днес беше възстановена вентилационната система, която никога не бе работила, изцяло бе подновено технологичното оборудване и се инсталира най-съвременна филтрираща система за  пречистване на водата. Старата ел. инсталация беше подменена. Оборудването, банята, съблекалните и настилките също бяха обновени. Монтирани са слънчеви панели за битово горещо водоснабдяване. Подменени са осветителните тела с нови LED осветителни тела, дежурно осветление и евакуационно осветление с LED осветителни тела с акумулиращи батерии. Сградата е достъпна и за лица с увреждания, тъй като няма стълби. Община Сливен е поела цялата издръжка на басейна, персонала и консумативите, нужни за работата му като част от политиката на ръководената от Стефан Радев администрация за развитието на спорта в общината.