skokove_batut_21Около 380 състезатели от 45 държави ще участват на Световното първенство по скокове на батут, което ще се проведе от 16 до 19 ноември в "Арена София".
Други близо 1000 ще стартират на шампионата на планетата за юноши, девойки и младежи от 23 до 26 ноември.

"Много тежко състезание като организация. 380 състезатели при мъжете и жените и 986 при юноши, девойки и младежи. Заедно с треньори, съдии и официални лица в София ще пристигнат 2400 души. От вчера в София вече тренират отборите на Азербайджан, Бразилия, Грузия, Нова Зеландия, Мексико и Австралия. Получихме сериозна подкрепа от Министерството на младежта и спорта за наема на залата и таксата към Международната федерация по гимнастика (ФИГ). 35 представители на ФИГ очакваме в София, начело с президента Моринари Ватанабе, който ще бъде тук от 15 до 20 ноември", каза на пресконференция президентът на БФСкокове на батут Стоян Димитров.

При мъжете и при жените България ще бъде представена от трима спортисти – Мариан Михалев и сестрите Христина и Мариела Пеневи.

При по-малките като домакините ще участваме с 24 състезатели. Българската федерация по скокове на батут организира Световно първенство за трети път в историята си, след 2013 и 20217 година.

"Нашият спорт е млад. В олимпийската програма е от 2000 година, а в България закупихме първите батути през 2004-а. Най-хубавото е, че непрекъснато усъвършенстваме нашата подготовка, имаме 15 клуба в България, а от 10 от тях имаме национални състезатели. Конкуренцията на шампионата ще бъде много сериозна, въпреки отсъствието на представители на Русия и Беларус",  коментира Димитров.