sport_komisia_22Кой заема призовата позиция ще стане ясно след края на Световното първенство

Двама щангисти се борят за спортист №1 на Сливен за 2022 година, стана ясно след  обработените резултати на номинираните в допитването.

Днес заседава комисията, съставена от  представители на общината и спортни клубове. След разгледаните и обсъдени номинации десетката бе определена чрез точков актив за най-доброто им постижение през годината от Световни, Европейски и Балкански първенства. В номинациите участваха 18 състезатели от 12 клуба.

Имената на призьорите са известни, но първото място ще се определи след завършване на Световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени, което започна в Богота /Колумбия/. Там за страната се състезават двама щангисти от сливенската школа и в зависимост от тяхното класиране, ще се определи и най-добрият спортист на Сливен за годината.

Божидар Андреев от СКВТ „Христо Бъчваров“, бронзов медалист през годината от Европейско първенство, към момента води с актив от 21 точки пред Васил Маринов от АСК ВТ „Стоте войводи“ – пети от  Европейско първенство с 18 точки. Единствено резултатът им от настоящото Световно първенство  може да размести класацията на Община Сливен.

Третото място в 10-ката заема Жулиен Шайков – от СК по акробатика „Стефан Данчев“, който е четвърти на смесени двойки от Световно първенство. Той събра 13 точки за класацията.
Четвърти е Пресиян Въндев /скокове на батут от СК “Сини камъни“.За третото си място на Световно първенство,младша възраст, той получи 11 точки.

В 10-та на най - добрите спортисти на Сливен са и Виктор – Синан Бъчваров / карате/ с 9.8 точки, Марияна Узунова /батут/ с 9 точки, Кристина Стамова /батут/ с 9 точки, Леси Михайлова /карате/ с 8.4 точки, Илина Стоянова /джудо/ с 8 точки и Магдалена Кисьова /батут/ със 7 точки.

За първи път в класацията не попадат състезатели от традиционно силните спортове за Сливен като борба и лека атлетика.

За най-добър треньор ще бъде  избран наставникът на спортист номер едно на Сливен, съответно Пламен Братойчев или Станимир Колев.

Парични премии и плакети ще получат 10-те най-добри спортисти на Сливен, треньорът на годината и най-добрият спортист при хората с увреждания. Тази година това е Ангел Манолов - състезател по спортна стрелба, тенис на маса, бадминтон и петанк.

За най-добър отбор е избран мъжкият тим на ФК „Сливен”.

Ще бъдат отличени общо 40 спортисти - индивидуално и отборно, носители на държавни титли при най-малките  до 16 години и по приетия регламент за годината ще бъдат наградени като  „Бъдеща звезда“ на Общината.

Церемонията по награждаване ще се състои на 22 декември в зала „Сливен“  с началото 18 часа.

Чуйте, какво казаха за "Сливен спорт" и за Дарик радио спортният експерт Силвия Никова за номинираните и за класацията, както и треньорът Бояна Димитрова – за своя възпитаник Пресиян Въндев, спечелил бронз на скокове на батут от Световно първенство преди седмица на линк: https://darik.bg/dvama-stangisti-se-borat-za-sportist-1-na-sliven