bojidar_andreev_tokio_21Божидар Андреев спечели сребърен медал от Световно първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Колумбия. Сливналията се окичи с отличие в движението изхвърляне със 154 кг. В изтласкването зае седмата позиция със 184 кг, което го класира четвърти в двубоя на кат. 73 кг. с 338 килограма.
Шампион с 352 кг стана  Рахмат Абдулах от Индонезия.

Състезанието за Андреев:
Той започна надпреварата със 150 кг, след това добави още 4 кг на щангата, които вдигна от третия си опит. Това му бе достатъчно за среброто в движението, пред него с 1 кг повече се нареди само Ризки Юнянсях от Индонезия, а четирима от 11-те финалисти в А група записага „нули“.
След почивката Божидар започна изтласкването със 180 кг, после премина с успех през 184 кг, но в последното си излизане на подиума не можа да вдигне 190 кг и остана седми в движението.
Така Андреев събра двубой 338 кг, който бе достатъчен за четвъртото място в общото класиране.

Божидар Андреев е представител на сливенската школа, с треньор Пламен Братойчев, състезава се за СКВТ „Хр. Бъчваров -Слвен“. Европейски шампион за мъже от Батуми 2019 г.
Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г. Четири години по-късно завърши със злато на Европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на Световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на Световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато  на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп.
Миналата година се класира пети на Олимпиадата в Токио и заслужи бронз в изхвърлянето на Европейското в Москва. През юни тази година спечели бронз в кат. 81 кг на континенталния шампионат за мъже в Тирана.

Следващият представител на България,  който ще излезе на подиума в колумбийската столица е Карлос Насар. Той ще защитава световната си титла от миналата година в Ташкент в ранните часове на понеделник българско време.