GlushkovМеждународната федерация по баскетбол (ФИБА) включи Георги Глушков в луксозното си в специалто издание „90 иконични момента 1932 – 2022“, с което европейската федерация отбеляза 90-годишнината от основаването си.
Събитие номер 43 в книгата е изборът на Георги Глушков и преминаването му във Финикс Сънс в НБА – „Георги Глушков блести като първия европеец в НБА“.
ФИБА представя единствения засега българин, играл в НБА така: „Има 109 международни играчи от 39 страни на старта на сезон 2021/2022 в НБА – 37 години след като пионерът Георги Глушков става първият източноевропейски играч в състезанието.

“Забивачът от Балканите“ е в заглавията на американските медии през 1985 г., когато изиграва първия си мач за Финикс Сънс. Българското крило проправя пътя на много европейци, които го последват.
Той се появява в баскетболните радари за пръв път на Евробаскет през 1979 г. и става запазена марка за баскетбол в родината си и отвъд нея.
На европейското го забелязват скаутите на Финикс Сънс и го канят на подготвителен камп. След това му предлагат договор, като не е лесно за играчи от комунистически страни да заиграят в чужбина. Той се нуждае от специално разрешение от правителството и военните, за да отиде в НБА. След един сезон със Сънс, той се връща в Европа, за да играе за Казерта в Италия заедно с легендарния бразилец Оскар Шмидт. От 2010 г. Глушков е президент на БФБаскетбол".