2f1c7a3a2676959abf6f357595ac3869Българският олимпийски комитет награди медалистите от зимния Европейски младежки олимпийски фестивал във Фриули Венеция Джулия 2023. Младите таланти получиха награди от президента на БОК Стефка Костадинова.

На завършилия през уикенда олимпийски фестивал младите български състезатели спечелиха три медала - два сребърни и един бронзов, всички в сноуборда. Това е най-доброто постижение от създаването на зимния Европейски младежки олимпийски фестивал, началото на който е поставено в Аоста през 1993 година.

Петър Гергьовски спечели сребро в паралелния гигантски слалом, Андреа Коцинова и Тервел Замфиров - сребро в отборния гигантски слалом и бронз за Андреа Коцинова и Иван Иванов в отборния бордъркрос. Състезателите получиха "Златна значка от БОК".

Медал "Спортът за един мирен свят" заслужиха треньорите Анатоли Замфиров и Сотир Марков, а изтъкнатият специалист Виктор Жеков беше награден с медал "За олимпийски заслуги".

"Благодаря на младите и талантливи български спортисти, които ни зарадваха с отличните си класирания и медали в изключително силна конкуренция по време на олимпийския фестивал. В Италия спечелихме рекордните за нас три отличия. БОК от години подкрепя развитието на бъдещите ни спортни звезди с организацията на олимпийските фестивали у нас, днешните ни медалисти са преминали през тези национални надпревари и сега вече се състезават успешно в световния елит", каза президентът на БОК Стефка Костадинова.