Balkaniada_0216_zalaБалканският шампионат по лека атлетика в зала, който по програма бе в Истанбул на 11 февруари, няма да проведе, съобщиха организаторите. Причините са обявените дни на траур, заради хилядите жертви от силните земетресения, които разтърсиха югоизточната част на Турция и част от Сирия и доведоха до огромната трагедия.

Ръководството на турската държава отмени всички спортни събития.

Със специално обръщение към атлетическите федерации на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) се обърна Фатих Чинтимар, който е президент на Турската атлетическа федерация и съпрезидент на АБАФ.

"За съжаление на 6 февруари 2023 година в повече от 10 града в югоизточната част на нашата страна имаше сериозно земетресение с магнитут повече от 7.7 по скалата на Рихтер, а вторичните трусове продължават и сега. Тези големи трусове доведоха до хиляди жертви и ранени. В момента все още има хиляди, които трябва да бъдат спасени от развалините. Президентът на Република Турция реши след тези трагични събития да отмени всички национални и международни спортни състезания в цялата страна, тъй като много хора страдат и всички са мобилизирани, за да може да се решат проблемите, свързани с тази трагедия. Поради това искаме да ви информираме, че Балканския шампионат в зала е отменен от Министерството на спорта и младежта. Очакваме разбиране и подкрепа в този труден момент", се казва в изявление на Чинтимар.