Bojidar_AndreevЧетвърто място зае Божидар Андреев на Европейското първенство по вдигане на тежести, което се провежда в арменската столица Ереван. В категория до 73 кг той събра за двубоя 332 килограма.

В движението изхвърляне възпитаникът на сливенската школа достигна до бронза след като се справи при два успешни опита с тежести от 147 и 151 килограма, но при третото си излизане на подиума не успя със 154 килограма.
В изтласкването Божидар записа в третия си опит 181 килограма, а преди това на два пъти не се справи с тежест от 180 кг.

Шампион с двубой от 336 кг (152 + 186) стана латвиецът Ритварс Сухаревс. На второ място се нареди испанецът Давид Лопес с двубой от 335 кг, а трети е италианецът Мирко Дзани, който също събра 335 кг.

Божидар Андреев е представител на сливенската школа, с треньор Пламен Братойчев. Състезава се за СК „Хр. Бъчваров“. Европейски шампион за мъже от Батуми 2019 г., бронзов медалист преди година от Европейското в албанската столица Тирана, а на Световно първенство в Колумбия грабна среброто в изхвърлянето и се нареди четвърти в двубоя.

Първият му голям успех е спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г.

Четири години по-късно завърши със злато на Европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на Световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан).
2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на Световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп.
Той се нареди пети на Олимпиадата в Токио и заслужи бронз в изхвърлянето на Европейското първенство в Москва.