gospodin_dinev_port_23Алпинистът Господин Динев се отказа да щурмува най-смъртоносния връх в Хималаите –Анапурна. 64-годишният сливналия взе решение да се завърне в България заради влошено здравословно състояние.

От същата експедиция индиец оцеля след 3 денонощия в ледена цепнатина под връх Анапурна. 34-годишният Анураг Малу беше изваден и транспортиран с хеликоптер до болница в тежко състояние.

Няколко души бяха спасени по-рано, след като лавина разруши част от основния маршрут към десетия по височина връх в света. Алпинист загина от височинна болест, а индиецът Анураг Малу беше обявен за изчезнал, след като на слизане от върха се е подхлъзнал и е паднал в ледена цепнатина, дълбока 300 метра.

Господин Динев се наложи да слезе надолу, за да търси изпуснат багаж, а после - да изчака Базовия лагер развоя на ситуацията със спасителната акция, време, в което състоянието му се влоши и се наложи да постъпи в болница. По информация на БНР в момента той е в добро състояние, но налагащото се лечение го принуди да прекрати експедицията си, която включваше планове за още два осемхилядника - Дхаулагири и Макалу.