unashki_igri_23_milen27 състезатели, сред които 11 американски военнослужещи от полигона "Ново село" (7 мъже и 4 жени) участваха в скоростното изкачване на Хайдушката пътека с мях. 
За трети пореден път победител в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с 43-литров мях с вино" стана Милен Шидеров с време 56 минути и 15 секунди. Втори в класирането остана Никола Арнаудов, а трети - Иво Марков.
При жените (общо девет участнички) в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с чувал с 25 кг брашно" победителка стана Лиляна Фотева.

Проявата бе част от Юнашки игри "Хайдушка среща" - 2023 г.
Надпреварите, проведени на Слънчева поляна в местността "Карандила", също преминаха много оспорвано и емоционално.
В категорията "борба" за победител бе излъчен Мирослав Киров, а в дисциплината "хвърляне на грамаден камък" - Борис Налбантов. За "главен войвода", с най-много спечелени точки в многобоя, бе провъзгласен Милен Шидеров.

Всички категории, включени в Юнашки игри "Хайдушка среща", имат свой аналог в спомените и легендите за прославени сливенски хайдути и войводи. Известно от историята е например, че изборът на войвода е ставал чрез премерване на смелостта, силата, бързината и ума в различни състезания и предизвикателства.

Дългосрочна цел на провежданите в Сливен Юнашки игри е да се поддържат живи родолюбивият дух и традиции, да се насърчава интересът към местната и националната ни история и да се стимулира физическата активност на младите хора.