origБългарският олимпийски комитет отличи днес медалистите от последните европейски първенства по борба и вдигане на тежести. На церемонията присъстваха президентът на БОК Стефка Костадинова, президентите на БФ по борба Христо Маринов и на БФ по вдигане на тежести Ариф Маджид, треньори, деятели, журналисти и др. На европейското в Загреб борците спечелиха 11 отличия, три от които златни, а от континенталния шампионат в Ереван щангистите се завърнаха с 3 медала, два от тях златни.

“Вашите отличия идват в много важен момент за българския спорт – в предолимпийската година и в период на тежки изпитания за спечелване на олимпийските квоти. Благодаря на вас, на треньорите, на хората от щабовете на националните отбори и на ръководствата на федерациите. Помнете, че сте наследници на велики българи, на големи шампиони, желая ви да станете като тях пример за подражание на милиони наши сънародници,“ каза в приветствието си Стефка Костадинова, преди да пожелае успех на предстоящите световни първенства и на олимпиадата следващата година. Световната рекордьорка в скока на височина изрази вярата си, че ще чуем българския химн в чест на някои от борците и щангистите в Париж през 2024 г. Борбата и щангите са двата наши най-успешни спорта, спечелили половината олимпийски отличия на България - общо 108 медала (от всичките ни 230), от които 28 златни (от всичките ни 55 титли).

Присъстващите бяха приветствани още от президента на БФ по борба Христо Маринов и на БФ по вдигане на тежести Ариф Маджид.

Със „Златна значка на БОК“ бяха отличени петимата европейски шампиони, а със „Значка на БОК“ – сребърните и бронзови медалисти и техните треньори. В Загреб европейски шампиони по борба станаха Юлияна Янева (68), Мими Христова (65) и Едмонд Назарян (60), вицешампиони са Кирил Милов (97) в класическия стил, както и Микяй Наим (65) и Рамазан Рамазанов (70) в свободния, а бронзови медалисти са Евелина Николова (57), Биляна Дудова (65), Абу Муслим Амаев (63) и Семен Новиков (87) класическия стил, както и Георги Вангелов (57) в свободния.

В щангите европейско злато в Ереван грабнаха Ангел Русев (55 кг) и Карлос Насар (89 кг), а Иван Димов отвоюва бронз (61 кг).