sportno_vitrina_2Aлея или зала на спортната слава да се изгради в Сливен, предложи по време на редовното заседание на местния парламент общинският съветник Минко Минчев.

Той се мотивира с това, че градът под Сините камъни има повод за гордост като спортни постижения, както в миналото, така и днес. Но за да се познава и предава спортната история е необходимо „героите“ да бъдат показани в най-добрата си светлина на широката общественост.

Чуйте.... на  - https://darik.bg/predlagat-v-sliven-da-se-izgradi-alea-ili-zala-na-sportnata-slava


Кметът Стефан Радев приветства идеята и заяви, че е позитивно настроен за изграждане на алея на спортната слава на Сливен.

„ Имаме много именити спортисти и има какво да покажем на жителите и гостите на града“, коментира Радев.


Чуйте..
на -
https://darik.bg/predlagat-v-sliven-da-se-izgradi-alea-ili-zala-na-sportnata-slava


Минко Минчев е и един от инициаторите покритата лекоатлетическа писта в Сливен да носи името на покойния Михаил Желев, а паметна плоча на легендата в леката атлетика да се постави във фоайето на залата по повод  80–годишния му юбилей. Датата е 15 юли и се предвижда да се отбележи със спортни прояви.

Михаил Желев е роден на 15 юли 1943 година в град Сливен. Той е  лекоатлет със значителен принос за успехите на спортистите от страната и общината в средните и дългите разстояния и кросовите бягания. Състезава се в дисциплината 3000метра стипълчейз . Най-големият му успех е спечелването на Европейската титла с време 8 минути и 25 секунди през 1969 год . Резултат, който не е подобрен следващите 45 години. През същата година е избран за спортист на годината на България и е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен“.

Участва два пъти в Олимпийски игри. На игрите в Мексико през 1968 год . се класира на 6-то място и носи първите олимпийски точки от лека атлетика за страната. Михаил Желев е единствения българин носител на наградата „Златен шпайк“ за най-добър лекоатлет на Европа.