1fee65b1aebdc201b3022d431f55781eБългаринът Александър Везенков бе обявен официално за Най-полезен играч на сезон 2022/2023 в баскетболната Евролига за мъже. Везенков получи престижното отличие лично от президента на Евролигата - сръбската баскетболна легенда Деян Бодирога на церемония в литовския град Каунас. Именно там предстои Финалната четворка на турнира от петък до неделя. Спортист номер 1 на България за 2022 година бе изненадан от семейството си - баща му Сашо Везенков, майка му Янка и сестра му Михаела. Точно сестрата на Александър Везенков обяви новината за спечелването на наградата. Везенков вече спечели приза за най-добър реализатор в Евролигата и попадна в Идеалния отбор за сезона. Той оглавява класациите по коефициент на ефективност в Евролигата със средно 21.2 и по резултатност със средно 17.2 точки.

"Изживяваме момента и сме щастливи да сме в Каунас. Да бъдем отново във Финалната четворка е нещо наистина голямо и сме щастливи за това", каза баскетболистът на гръцкия Олимпиакос. "Моето семейство е всичко за мен. Дадоха ми възпитание, научиха ме да бъда добър човек. Баща ми беше баскетболист и исках да следвам пътя му. Най-вече на баща ми, майка ми и сестра ми дължа всичко, което съм днес", добави развълнуваният Александър Везенков.

В петък, 19 май, българинът и съотборниците му от Олимпиакос ще се изправят срещу тима на Монако в първия полуфинал на Евролигата от 18:00 часа българско време.