orientirane21България ще бъде домакин на Европейско първенство по ориентиране за юноши и девойки. Надпреварата ще се проведе от 22 до 25 юни във Велинград, като в състезанието ще вземат участие над 400 спортисти от Европа, както и от страни извън Стария континент като Австралия, Израел и Нова Зеландия.

Европейското първенство е за три дисциплини в три състезателни дни - спринтова дистанция, дълга дистанция и щафети. Първият старт е спринтът, който ще се проведе на 23 юни. Надпреварата продължава с дълга дистанция на 24 юни, за да завърши с щафети на 25 юни.

Състезателните групи са четири, като се делят на пол и възраст - мъже до 16 г., жени до 16 г., мъже до 18 г. и жени до 18 г. Във всяка състезателна група има по около 100 участника. Националният отбор на България ще бъде представен от общо 16 състезатели - по четирима във всяка състезателна група.

Финалните арени на трите състезателни дни са разположени на пешеходно разстояние от Велинград, позволявайки на участниците и зрителите да се придвижват лесно и бързо до състезанията. Спринтовата дистанция ще бъде в центъра на Велинград, докато дългата дистанция и щафетите са с обща финална арена, която е в непосредствена близост до града.

В състава на България е включена и представителка на сливенската школа. При девойките до 16 години ще се състезава Станимира Димитрова от СК "Сини камъни" Сливен.

Българският отбор за всички групи включва:

девойки 16 години

Марта Русева (Трапезица 1954 В. Търново)

Емануела Стоянова (Истрос Русе)

Станимира Димитрова (Сини камъни Сливен)

Йоана Атанасова (Трапезица 1954 В. Търново)


юноши 16 години

Дани Николов (Бегун Варна)

Светлозар Колев (Чумерна Твърдица)

Богдан Евгениев (Валди София)

Атанас Сталев (Академик Варна)

 

жени 18 години

Ивана Педева (НСА-Сивен София)

Ния Онуфриева (Вариант 5 Търговище)

Рая Асенова (Истрос Русе)

Вяра Илиева (Бачо Киро Дряново)


мъже 18 години

Лазар Миланов (Сърнена гора Стара Загора)

Никола Карачоров (Бегун Варна)

Антон Христов (Трапезица 1954 В. Търново)

Велислав Долчинков (Трапезица 1954 В. Търново)