Mihail_JelevС мащабен лекоатлетически пробег да се открие барелефа на Михаил Желев обсъдиха на среща кметът Стефан Радев, председателят на местния парламент Димитър Митев и Желязко Желев - син на покойната сливенска легенда в леката атлетика.
Проявите се планират за 15 юли и са посветени на 80-годишнината на бившия сливенски атлет, който си отиде от този свят в началото на  2021 г.

Лекоатлетическата надпревара ще бъде за няколко възрастови групи, на различни дистанции, с участие на  състезатели от цялата страна. 
Предвижда се награден фонд за победителите.

От Общината съобщиха, че подетата инициатива от Желязко Желев срещна пълната подкрепа на кмета Стефан Радев, според когото Сливен има своите именити спортисти, дали много на града с постиженията си.
Председателят на местния парламент Димитър Митев  се ангажира с идеята. Той подчерта, че такива каузи си заслужават усилията и подготовката.
Общинският съвет гласува единодушно за изграждането и поставянето на паметна плоча на заслужилия майстор на спорта Михаил Желев. Тя ще бъде във фоайето на покритата лекоатлетическа писта, която ще носи неговото име, пак с решение на местния парламент.

Михаил Желев е роден на 15 юли 1943 година в град Сливен. Той е  лекоатлет със значителен принос за успехите на спортистите от страната и общината в средните и дългите разстояния и кросовите бягания. Състезава се в дисциплината 3000 метра стипълчейз . Най-големият му успех е спечелването на Европейската титла с време 8 минути и 25 секунди през 1969 год . Резултат, който не е подобрен следващите 45 години. През същата година е избран за спортист на годината на България и е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен“.

Участва два пъти в Олимпийски игри. На игрите в Мексико през 1968 год . се класира на 6-то място и носи първите олимпийски точки от лека атлетика за страната. Михаил Желев е единствения българин носител на наградата „Златен шпайк“ за най-добър лекоатлет на Европа