zala_barelef_JelevСливен ще събере атлети от цялата страна в памет на европейския шампион на 3000 метра стийпълчейз Михаил Желев. Надпреварата ще бъде на 15 юли, дата, на която големият български спортист и Почетен гражданин на Сливен щеше да навърши 80 години.

В негова чест, с решение на Общинския съвет, покритата лекоатлетическа писта ще носи името му. Във фоайето й е поставен барелеф на Желев.
Паметният знак ще бъде открит в събота от кмета Стефан Радев, заедно със семейството на спортиста, много гости и близки.

Преди това, от 9.30 часа, на тренировъчния стадион до покритата лекоатлетическа писта ще започне мемориал „Златният шпайк“, посветен на 80-годишнината от рождението на първия български лекоатлет, класирал се в шестицата на Олимпийските игри /1968 г./, и носител на престижната награда „Златен шпайк“ за най – добър лекоатлет на Европа /1969 г./

Участие са заявили над 200 състезатели от всички възрастови групи. Заедно с тях в мемориала ще се включат и много бивши и настоящи треньори, спортни деятели, хора, свързани с леката атлетика, и най-вече – приятели на Михаил Желев.

Организатори на събитието са Спортен клуб по лека атлетика „Михаил Желев“ – Сливен, Община Сливен, семейството и приятелите на легендата, а инициативата е на сина на  бившия атлет  – Желязко Желев.

Награждаването на призьорите от надпреварата е обявено за 13.30 часа. след което ще се състои официалното откриване на барелефа.