memorial_Jelev_23_obstaПървият мемориал „Златният шпайк“, посветен на 80-годишнината от рождението на Михаил Желев, носител на престижната награда за най – добър лекоатлет на Европа /1969 г./ събра в Сливен състезатели  от няколко клуба от страната.


Те премериха сили в дистанции според възрастовата група, за да  излъчат победителите и първите носители на приза.
Осигуреният награден фонд бе разпределен между класиралите се до 8-мо място във всяка група.

Победители по възрасти са:

Момичета и момчета
Под 14 години – Алис Илиева /Стара Загора/, Йоан Радев /Хасково/

Под 16 г - Христина Тодорова /Варна/,  Стилиан Александров /Стара Загора/

Девойки и юноши
Под 18 г - Катерина Димова /Сливен/ и Георгий Валериевич /Дряново/,

Под 20 - г Кристиан Иванов /Стара Загора/

Жени и мъже - Маринела Нинева /Дряново/ и Атанас Куцаров /София/

Тласкане на гюле - Христиана Василева  и Кирил Георгиев /Сливен/

В надпреварата участва и внучката на първия български лекоатлет, класирал се в шестицата на Олимпийските игри /1968 г./ Жаклин Желева, която в групата на момичетата под 16 години зае втора позиция.

В чест на Михаил Желев и с решение на Общинския съвет, покритата лекоатлетическа писта вече носи  името му, а  във фоайето на спортното съоръжение официално бе открит барелеф на големия спортист.

Кметът Стефан Радев, заедно със семейството на спортиста, много гости и близки, отдадоха почит пред легендата, поднесоха цветя и запечатаха момента със снимки.

Синът на Михаил Желев – Желязко Желев, разказа на по-младите и припомни на гостите за успехите на своя баща, от който е научил, че благодарността е важно качество, което всеки трябва да притежава.

Чуйте в аудиото на https://darik.bg/izlachiha-pobeditelite-v-memorial-zlatniat-shpaik-posveten-na-mihail-zelev-snimki-audio-..

Със заповед на кмета със значка на Община Сливен за принос в развитието на леката атлетика бяха удостоени  – Атанас Иванов, Богдан Славов, Райна Стойкова-  Желева, Милчо Проданов, Злати Иванов, Стефан Георгиев и посмъртно Стефан Станев.

Сред гостите бе и настоящият рекордьор на България на 1500 метра Мартин Проданов, които е наследник на бившите атлети в средните и дълги бягания – Милчо и Светлин Проданови и син на олимпийската шампионка в биатлона Екатерина Дафовска.

Организатори на събитието са Спортен клуб по лека атлетика „Михаил Желев“ – Сливен, Община Сливен, семейството и приятелите на легендата.