atleti_bg_nev_svet_23Tрима български състезатели ще участват на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща, което отбелязва 40 години от провеждането на планетарните форуми.
На новопостроения Национален атлетически център в унгарската столица ще се появят  Милица Мирчева, Тихомир Иванов и Божидар Саръбоюков.

Eдинствената ни представителка при жените е национална рекордьорка в маратона с 2:29:23 часа от Копенхаген 2022. Тя беше и единствения роден атлет на Световното в Орегон през миналата година, където зае престижното петнадесето място. 29-годишната Мирчева стана и първата българска участничка на Олимпийски игри в маратона в Рио де Жанейро през 2016 г.

Тихомир Иванов е с най-много участия на големи форуми от камерния български състав в Будапеща. 29-годишният плевенчанин има личен рекорд на открито 2.31 метра от квалификацията на Световното в Лондон през 2017 г. Иванов има олимпийски финал в Токио през 2021 г., три европейски финала на открито, финал на световно на открито и няколко европейски финала в зала. През 2019 г. той спечели и Универсиадата в Неапол с постижение от 2.30 м.

19-годишният Божидар Саръбоюков ще направи дебют на Световно първенство при мъже и жени. През зимния сезон той той завърши четвърти във финала в скока на дължина на първия си европейски форум при мъжете.. Преди дни Саръбоюков се завърна от континенталния форум за юноши под 20 години в Йерусалим, където спечели два сребърни медала - в скока на дължина и в тройния скок. Постижението му от 8.22 метра в скока на дължина, национален рекорд за юноши под 20 г., му осигури покана за Световното в Будапеща.

Българското участие в Будапеща започва с квалификацията в скока на височина на Тихомир Иванов на 20 август в 11.35 часа българско време.
Пресявките в скока на дължина с Божидар Саръбоюков са на 23 август в 12:15. Женският маратон с Милица Мирчева е на 26 август в 8:00 часа.
Световното първенство се излъчва на живо по БНТ 1, БНТ3 и Евроспорт.