370597864_657211623069908_1636611318676746680_nЩангистите, представящи сливенската школа, Божидар Андреев и Васил Маринов заминаха за Рияд /Саудитска Арабия/, където от 4 до 17 септември ще се проведе Световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

Преди шампионата на планетата националите ще направят лагер за адаптация преди началото на надпреварата.
Световното е квалификация за Олимпиадата в Париж’24.

В състава на България са десет състезатели. От БФ по вдигане на тежести обявиха, че четирима от тях ще участват само формално, сред тях е и Васил Маринов. Другите са  - Ангел Русев, Карлос Насар и Дейвид Фишеров.  
По различни причини се  използва  опцията, дадена за първи път от IWF, състезателите да минат само на кантара и Световното да им се зачита за участие в олимпийските квалификации.

Тези, които ще се състезават в Саудитска Арабия са Дениз Данев, Габриел Маринов, Валентин Генчев, Иван Димов, Божидар Андреев и Христо Христов.

Божидар ще се бори за отличие в категория до 81 килограма.

Регламентът на IWF предвижда в Париж’24 да участват по 10 щангисти в олимпийска категория. Тези десет състезатели ще бъдат определени на предолимпийски турнири, като всеки трябва да е участвал поне в пет такива.
Най-силните 10 резултата в двубоя, постигнати на квалификационните състезания във всяка категория, се класират за Париж.

Олимпийските квалификации, които предстоят са Гран при в Катар през декември, Еевропейското първенство в Анталия през идната пролет  и Световната купа в Патая /Тайланд/ в началото на идното лято.