akrobatika_sl24Сливенският СК по акробатика „Стефан Данчев“ завоюва две първи места при двойките на 12-я  Международен танцов фестивал „Пловдив Древен и Вечен“. Петя Георгиева  - Мириям Мехмедов и  Анна Василева - Гергана Топчиева си тръгнаха със злато от Града под тепетата.

Международната танцова надпревара се проведе на "Колодрума" в Пловдив. В рамките на двата фестивални дни публиката стана свидетел на хореографии в 17 танцови стила -  балет, български народни танци – дивертисменти, български народни танци - сюжетни и тематични, танци на народите, джаз, акробатичен танц, латино танц, танцови мажоретки, парадни мажоретки, музикален театър, urban, бални танци, продукции.

Представянето на сливенските акробати предизвика фурор и им донесе най-голямата награда – Гран при. Отличието им бе връчено за най-красива, най-интересна и оригинални хореография, която пребори конкуренция от близо 1700 участници.
Фестивалът донесе и сребърен медал при тройките. Спечелиха го Емили Йорданова, Добромира Стоянова и Велина Стефанова.

10-членно жури оцени хореографиите. Сред тях бе Паоло Лонди (Италия) - член на C.I.D. U.N.E.S.C.O - единственият съвременен италиански хореограф, който е записан в две хилядната историята на танца, като за първи път е въвел съвременния танц в осветена църква и го е включил в мултимедийната енциклопедия на Ватикана. Той е и единственият италиански хореограф, който е достигнал общо 11 милиона гледания с видеоклиповете си в youtube. В състава на журито попадна и Камелия Соаре (Румъния) – прима-балерина на Букурещката опера и балет, Стефан Соаре (Румъния) – прим-балетист на Букурещката опера и балет с над 100 главни роли, а по-късно и директор на операта, професор по балет в балетното училище в Букурещ.

„Благодарим на организаторите, както и на журито за тази оценка и награда!“, сподели Виолета Бинева, която е част от треньорския състав от самото създаване на спортния клуб по акробатика.

Началото на фестивала е поставено през 2012 г. Всяко следващо издание привлича все повече любители танцьори от цялата страна и от чужбина.