100_g_leka_atletika_sl_sportЛеката атлетика е един от древните видове спортове. От историята ни е известно, че още преди много векове преди нашата ера някои народи от Азия и Африка са устройвали лекоатлетически съревнования. Но по-голям разцвет на този вид спорт е настъпил в древна Гърция.

Като начало на леката атлетика в България се счита 1900г., когато се провеждат първите агитационни състезания. Следва кратко затишие и едва през 1913-1914г. се възобновяват лекоатлетическите прояви.
Годината 1924 може да се счита като година на затвърдяването на този спорт у нас. Лекоатлетите започват да се подготвят за Олимпиадата в Париж.

В  Сливен дисциплини от леката атлетика са се практикували още в юнашките чети (1902г.).
Като самостоятелен спорт в града ни обаче леката атлетика започва да се развива от 1920г., със създадените вече спартакови чети начело тогава с Коста Ташев “Фукарето”.
Изтъкнати лекоатлети през това време са Люба Радушева, Мара Попова, М. Момчилова и др. Мара Попова е една от най-добрите лекоатлетки в страната. Сливенските състезателки печелят отборната титла на събора в гр. Бургас през 1934г.

След ХІ-те Олимпийски игри в Берлин през 1936г се наблюдава засилен интерес към леката атлетика.

През 1946г. се провежда Републикански крос на “Червения площад”, едно от първите най-големи спортни мероприятия. Шампиони стават Петър Спасов и Александър Андонов. На това състезание се откроява и сливналията Андон Андонов. С това се слага и началото на бяганията от леката атлетика в града ни.

През 1950-1951г. с добри постижения се открояват Димитър Димитров – 100 метра и Димитър Самсаров – скокове. Характерно за този период е че заниманията по лека атлетика се водят на доброволни начала, без специалист – треньори и при оскъдна материална база.

През 1956г. в Сливен военните имат свой клуб към дома на народната армия и построяват стадион, като за треньор е назначен Андон Кацаров.

Истинско събитие в областта на физкултурното движение в гр. Сливен е строителството на нов голям стадион, носещ името на Хаджи Димитър – 1959-1960г. Изграждането му започва с доброволен труд на ученици, работници и служители.

Мария Саръиванова е първата лекоатлетка от Сливен, включена в националния отбор и участва в ученическите състезания в Чехия.

През 1958г. в отделението по лека атлетика започва работа Димитър Барбутов завършил ВИФ. През същата година Васил Ташев завоюва републиканка шампионска титла за юноши младша възраст в дисциплината 800 метра гладко бягане. В периода 1959-1962г. тренировъчна работа в поделението по лека атлетика започва Кръстьо Алексиев също завършил ВИФ.

През този период израстват изтъкнати лекоатлети като Атанас Танев – тласкане на гюлле, Николай Христов – дълъг скок, Недялка Манолова – 800 метра гладко бягане, Любен Бондев, Колев и Никола Николов – 100 метра гладко бягане, Мария Проданова – диск и др.

През 1960г. ДЮСШ се преименува в УСШ (Ученическа спортна школа) и работи целенасочено с ученици до 13 годишна възраст.

За първи път през 1961г. в Сливен започва работа като платен треньор Тодор Борисов. Той работи както с юноши и девойки, така и с мъже и жени.

От 1964 година в Сливен е назначен още един платен треньор по лека атлетика – Марин Маринов, занимаващ се с хвърляния. През тази година става и обединяването на физкултурните дружества “Хаджи Димитър” и “Генерал Заимов” под наименованието ФД “Сливен”.

Това са годините когато масовостта в атлетиката става все по-голяма. Израства и талантливо поколение атлети. При треньора Тодор Борисов това са – Михаил Желев, Минчо Проданов, Никола Желев, Юмер Байрамов, Анка Дончева, Румяна Желева, Йордан Въндев, Божидар Кисьов, Николай и Стефан Ралчеви и др.

Достоен принос в развитието на леката атлетика дава и треньора Димитър Маринов, който от 1966г. работи н УСШ Сливен. Под негово ръководство израстват Янко Братанов, Станка Вълева, Алис Баркеф, Живко Желев, Стефан Гиргинов, Михаил Кисьов, Иван Бонев, Валентин Андонов, Лука Карабойчев и др.

От 1968г. в УСШ е назначен за директор Любен Савов. Откриват се две отделения по лека атлетика с треньори Велчо Велчев и Андон Кацаров..

Друг съществен момент в развитието на леката атлетика в гр. Сливен е когато през 1966г. към ФД “Сливен” се открива специализирана спортна школа с трима щатни треньори – Злати Иванов – хвърляния, Тодор Борисов – бягания и Димитър Маринов – скокове. През тази година за първи път са привлечени за целенасочена тренировъчна работа и учители като хонорувани треньори. Също така от тази година мъжкия отбор е в “А” лекоатлетическа група, като в последствие преминава в елитната група. По това време председатели на ФД “Сливен” са били последователно Здравко Фотев, а след това и Никола Марков.

1966г. е и годината когато на пистата се появява легендата в леката атлетика Михаил Желев. Под ръководството но треньора Тодор Борисов той печели множество победи..

През 1968г. той  прави поправки на републиканските рекорди в коронните си дисциплини – 3000 метра препятствано бягане – 8.36.8 минути и 10000 метра гладко бягане – 29.14.4 минути.

На Олимпийските игри в Мексико М. Желев заема VІ-то място в дисциплината 3000 метра препятствано бягане. 1969г. е може би най-успешната за сливенския лекоатлет. Две първи места в бягането на 3000 метра с препятствия, на срещата Европа-Америка и на европейското първенство в Атина. Спортист №1 е на България за тази година. Носител е на наградата “Златен шпайк” – първият български атлет получил това звание.

От това поколение са и атлетите Анка Дончева,  Милчо Проданов , Христо Йорданов,  Юмер Байрамов, Стефан Ралчев, Николай Ралчев.

Янко Братанов е роден на 10 юни 1952 г. в Сливен. Завършил столичното училище "Олимпийски надежди", учил икономика. Той е петкратен републикански шампион в дисциплината 400 метра с препятствия през 1972, 1973, 1974, 1978 и 1979 година.

На Европейското първенство по лека атлетика в зала в Мюнхен през 1976 г. става европейски шампион на 400 м гладко бягане. Финалист е на две олимпиади на 400 метра с препятствия - в Монреал през 1976 г. завършва на 6-о място, през 1980 г. в Москва е осми. Заслужил майстор на спорта.
От 1992 г. работи като треньор по лека атлетика в Катар и Бахрейн..

Леката атлетика като основен вид спорт заема все по-широко място в учебните заведения на града.
Учителите по физическо възпитание Никола Николов, Благовест Костадинов, Николай Христов, Андон Кацаров, Коста Ангелов и др. работят като хонорувани треньори по лека атлетика и подготвят бъдещата спортна смяна.

Като треньор на средни и дълги бягания през 1968г.работи Александър Паунов. Неговата състезателка Росица Пехливанова е бронзова медалистка от европейски първенства в зала на 800 м (Катовице-1975) и на 1500 м (Мюнхен-1976). Тя е част от щафетата на България 4х800 м (заедно с Николина Щерева, Лиляна Томова и Светла Златева), която поставя световен рекорд в София на 30 август 1975 г.  – 8:05.2.

Още информация за по-нататъшното развитие на леката атлетика в Сливен ще бъде представена на 27 април, когато ще бъде отбелязан 100-годишния юбилей на този спорт в града.

Програмата включва -  постоянна изложба с фотоси на изявени състезатели и треньори от настоящето, от близкото и далечно минало. Позиционирането на изложбата е  във фоайето на  покритата лекоатлетическа писта.

От 10 часа ще се проведе турнир по дисциплини за всички възрастови групи, с участие атлети от страната. За победителите са осигурени медали, грамоти и почетна значка „100 години сливенска лека атлетика“.

Историята на царицата на спортовете в града под Сините камъни и нейното развитие през годините ще бъдат припомнени и представени на тържествена церемония от 17.30 часа  в зала „Май“ от председателя на СКЛА „Михаил Желев“ Стефан Георгиев.
Най-изявените сливенски атлети и треньори ще бъдат наградени с плакети, купи и грамоти. Отличия ще получат и спортни деятели, допринесли за развитието на този спорт в града, региона и страната.