_Днес, 17 май, отбелязваме деня на българияския спорт. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Айер е придружен от десетина свои сънародници – гимнастици и спортни педагози.Въведени са непознати спортове като стрелба, лека атлетика, футбол, бокс. Със собствени средства той закупува спортни пособия от Швейцария. Първите боксови ръкавици и кожената футболна топка идват именно оттам. Освен на спортен дух, Айер учи младите българи и на патриотизъм. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак".

Шарл Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина, като се представя повече от задоволяващо, участвайки в три дисциплини – успоредка, прескок и кон с гривни. Най-големият му успех е в кон с гривни, където заема пето място.

В тази връзка Национална спортна академия „Васил Левски“ и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно организират конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“, посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на физическото възпитание в България. Събитието ще се проведе в петък от 10.00 часа, в Ректората на Спортната академия и ще включва тържествено честване с приветствия от ректора на НСА проф. Красимир Петков и посланика на Конфедерация Швейцария - Н. Пр. Раймунд Фурер. Целта на форума е да акцентира върху приноса на швейцарските учители и предизвикателствата, които тяхната мащабна спортно-педагогическа дейност поставя пред нашето съвремие и пред бъдещите поколения.

де