Ivan_Sirakov_maraton_slИван Сираков спечели първото издание на маратон "Хайдушки пътеки" в Сливен. Той измина изключително трудното планинско трасе от 42.195 км по истински хайдушки маршрути за 4.19.36 часа. Освен медал, победителят получи парична премия от 1000 лева и 42 литра вино. Сираков е от Горна Оряховица, състезател на клуб „Вариант 5” /Търговище/.

Втората позиция зае Александър Спасов от Ихтиман с време от 5.11 часа.  Трето място в общото класиране  бе за Антония Григорова, която финишира за 5.24.47 часа. Тя е участник на две зимни олимпиади. Състезател е на клуб „Вариант 5” /Търговище/.

На старт пред вековния Стар бряст в центъра на Сливен застанаха около 100 ентусиасти, като класическата дистанция завършиха 55 от тях.

В полумаратона, чийто финал бе пред фурната в м.Карандила победи Кирил Николов – Дизела, изминавайки маршрута за 2.01 часа. В по-късата дистанция финишираха 19 мъже и 8 жени .

В надпреварата участва и Шабан Мустафа, който премина контролата на 21 км, но малко по-късно прекрати маратона.

Маршрутът, който преминаха през няколко исторически крепости и знакови туристически обекти бе разделен на три  финала.
Най-кратката дистанция бе в рамките на града, а участниците финишираха пред крепост  Туида.

Трасето на маратон "Хайдушки пътеки" преминава близо до паметниците на воеводите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, прекосява изцяло античната и средновековна крепост Туида, достига до скалния феномен "Халката", следва известната "Хайдушката пътека", моста през езерото на Карандила и се качва на всички високи върхове на Сините камъни и финишира отново в града през Главната улица обратно до Стария бряст.
Общата сборна денивелация на планинския маратон  достига  до 2 500 метра.

Първите трима в класическата дистанция получиха бутикови дървени медали, парични и предметни награди, за полумаратона – медали и предметни награди, а всеки завършил една от трите дистанции - сувенирни медали.
Организаторите на маратон "Хайдушки пътеки" са с амбиция не само да го превърнат в традиционен, но и да намери място в националния и международен календар.

Още снимки:

 

  • Maraton_Sl_fin
  • Maraton_Sl_fin22
  • Maraton_Sl_fin_pes