Xadji_dimitar_SlДимитровден, празникът на града, започва днес с празнична Света литургия. Богослужението е от 8.30 часа в Катедрален храм „Свети Димитър".
По програма ще се състои и ритуал по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" в паметна лауреатна книга, който ще бъде от 9.30 часа в къща – музей „Добри Чинтулов".
От 11 часа на площад "Хаджи Димитър" ще се проведе тържествена церемония, а след нея - празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен.

В 17.00 ч. в галерия „Миркович" ще бъде представена книгата „Добри Добрев - Старият Сливен" - отпечатана с подкрепата на Общински фонд „Култура" и Художествена галерия „Димитър Добрович" - Сливен. Участват проф. Марин Добрев - изкуствовед, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и директор на ХГ - Стара Загора и внучката на художника Иванка Добрева.

Проявите продължават и на 28 октомври с премиерата на Драматичен театър Сливен „Едип цар" от Софокъл.
На 29 октомври /събота/ от 10.00 ч. в зала „Васил Левски" ще се проведе открит турнир и Държавно първенство по спортни танци „Купа България".

През 1831 година в град Сливен е издигнат катедралният храм “Свети Димитър”. От тогава, денят 26 октомври, в който Светата православна църква чества паметта на светия великомъченик Димитрий Солунски, се счита за официален празник на града.

В продължение на дълги години, Празникът на Сливен се утвърждава в официалния календар на общината с традиционния сливенски панаир, с атракциите, спортните и културни прояви, които представят най-добрите постижения на местни и гостуващи творци и изпълнители.

По традиция, програмата на Празника започва от средата на месец октомври, а в навечерието на Димитровден се връчват годишните награди на Община Сливен.