basket_Jordan_Minche_slСъс своите 16 млн. жители Истанбул е прекалено голям за един 18-годишен българин, но ако бог е решил, някой ден светът може да се окаже малък за Йордан Минчев от Сливен. За него казват, че е най-талантливият баскетболист, който някога се е раждал в България. И сигурно има нещо вярно, след като треньорът на Фенербахче Желко Обрадович, печелил Евролигата осем пъти с четири различни отбора, му предложи договор за шест години.

"Какъв е този?". Питам приятел, който разбира от баскетбол. И освен това е патологично критичен - може да намери кусур и на Майкъл Джордан. "Ами, по-надарен е от бай Илия Мирчев, Атанас Голомеев, Георги Младенов и Тодор Стойков, взети заедно. Ако разбираш какво ти казвам". Стига бе! Това го разбирам, но отказвам да повярвам, че в България се раждат такива хора. Говорим си в най-горещите дни на лятото. Поводът е европейското първенство за юноши (Дивизия Б) в Скопие, където Минчев става реализатор №1. Отборът на България завършва на 12-о място, но всички скаути разпитват за 203-сантиметровото крило на Левски. Там е и един от помощниците на Обрадович във Фенербахче. Той също събира информация и си записва. Казват му, че миналото лято Минчев е изкарал две седмици в ЦСКА (Москва). И без тази подробност се вижда, че малкият е опасен. От ръка на ръка между скаутите се предава 20-минутно видео с кадри от мачове на Минчев. Всички гледат и цъкат с език. На 22 август, две седмици след европейското в Скопие, Данчо се озовава в Истанбул - на проби във Фенербахче. Работата става с посредничеството на Тити Папазов, който е близък с Обрадович. Сърбинът е кръстник на малкия му син Димитър-Желко.

Първоначално никой не говори за договор. Обрадович просто иска да го види. Във Фенербахче има осем чужденци, които струват милиони, така че малкият българин едва ли може да впечатли някого. Два месеца по-късно обаче на Йордан Минчев е предложен договор за шест години (2+2+2 ), а гарант по сделката е американската мениджърска агенция "Васерман", която има много силни позиции в НБА и държи правата на Ръсел Уестбрук от Оклахома и Виктор Клавер от Барселона. "Моят контакт с Обрадович помогна, но без неговите изключителни качества нямаше да стане нищо - признава Тити Папазов. - Във Фенербахче са доволни, защото Йордан много тренира и много иска да стане играч от световна класа".

Живее сам в квартира в Истанбул. За повечето тийнейджъри това би било голямо изпитание, но за Йордан не е. Когато през 2013 г. идва в София от Сливен, е само на 14 години. "Още тогава се виждаше, че нашият град и нашият клуб са прекалено малки за него - разказва първият му треньор Събин Маринов. - Рядко се срещат такива деца.
Познавам го покрай сестра му Деница, тя е по-голяма и също тренираше баскетбол в женския клуб "Тони 7".

Момчето се набива на очи с необичайния си талант и с ръста си. Родителите му също са слаби и високи. Миглена и Динко Минчеви са бивши лекоатлети. Скромни хора, като повечето жители на Сливен, където безработицата е над средната в страната. Може би затова, когато президентът на столичния клуб Буба Баскет Борислав Хаджирусев отправя оферта за 14-годишния Йордан, майката и бащата решават, че няма да го спират. По това време школата на Буба се финансира от Левски. Минчев е записан в Спортното училище на "сините", получава стая в общежитието и започва да тренира при Иван Гогов. В едно от малкото си интервюта талантът посочва Гогов като най-добрия си приятел, въпреки че разликата във възрастта им е почти половин век. Днес треньорът не желае да коментира главоломно развиващата се кариера на Йордан. "Радвам се за детето, нямам какво повече да кажа - заяви Гогов пред "7 дни спорт". - Пишете, каквото искате, омръзна ми да чета глупости по фейсбуците. Има по-важни хора, които сигурно искат да говорят за него. Според мен е прибързано да се вдига шум".

Както при повечето хора, в живота на Йордан Минчев също има премеждия. Преди 3-4 години той къса връзка на коляното и преживява тежко месеците, в които не може да тренира и да играе. Благодарение на силния си характер обаче той преодолява и това изпитание. Няколко месеца по-късно заминава на камп в Гърция с надарени деца от цяла Европа и е избран за MVP.
Сега пред него е Босфорът, а над него - само небето. На 18 г. Йордан Минчев от Сливен е в един от най-силните отбори в Европа, при може би най-добрия треньор.
Останалото зависи от него. /Катерина Манолова – „7 дни спорт"