boks_jeniБългарските боксьори Севда Асенова и Станимира Петрова се класираха за финалите в категории до 48 кг и до 54 кг на Eвропейското първенство за жени в София.  Асенова преодоля по категоричен начин полуфиналите, след като надигра рускинята Екатерина Пинигина с 3:0 (39:37, 40:36, 40:36).

"Много съм доволна от мача си. Мисля, че това ми беше най-хубавата среща на това първенство. Играла съм преди това един мач с рускинята и отново я победих. Сега бях по-отпусната в сравнение с първите две срещи тук, тъй като и в двете имах загуби от съперничките си. След като се справих с тях обаче, си казах, че трябва да взема златния медал", каза българката.

31-годишната боксьорка от Русе се класира за трети европейски финал в своята кариера. Тя обаче ще преследва първо злато след сребърните медали в Дания през 2007 г. и в Румъния през 2014 г.

Нейна съперничка във финала в зала "София" ще бъде Лизe Сандебер от Швеция, която изненадващо победи Стефани Силва от Италия с 2:1 съдийски гласа.

Станимира Петрова пък стигна своя първи европейски финал, след като също се справи с рускиня - Виктория Кулешова с 3:0 (39:37, 39:37, 39:37).

"Изключително съм доволен, че Станимира спази напълно изготвената стратегия. Трябваше да дразни в началото със свалени ръце, да оставя рускинята да тръгва и после да я засича на контри. Идеята бе да обърка противника и мисля, че се получи", коментира личният й треньор Борислав Георгиев.

На финала световната шампионка от 2014 г. ще срещне стара своя познайница - Анна Алимарданова от Азербайджан, който победи французойката Делфин Манасини с 3:0 съдийски гласа.

Алимарданова отстрани Петрова в четвъртфиналите на Европейските игри в Баку през 2015 г. "Финалът си е финал и който е стигнал до него, не е за подценяване. Довечера ще направим анализ с треньора ми, ще изгледаме на видео нейния полуфинал и ще изготвим стратегията за утре", каза Петрова.