Mirela_DemirevaМирела Демирева спечели приза  „Спортист на годината“ в България за 2016-а година. Атлетката е сребърна медалистка на Олимпиадата в Рио в дисциплината скок височина и на Европейското първенство в Амстердам. Наградата бе връчена от Стефка Костадинова, която пожела на Демирева да подобри рекорда й от 209см.

Топ 10 в 59-тото издание на анкетата:

1. Мирела Демирева, лека атлетика - 1398 точки

2. Елица Янкова, борба – 1107 точки

3. Радослав Янков, сноуборд – 950 точки

4. Ивет Лалова, лека атлетика – 871 точки

5. Григор Димитров, тенис на корт – 513 точки

6. Кубрат Пулев, бокс – 503 точки

7. Боян Петров, алпинизъм – 319 точки

8. Станимира Петрова, бокс – 208 точки

9. Александър Везенков, баскетбол – 195 точки

10. Цветана Пиронкова, тенис на корт – 178 точки

За „Отбор на годината“ бе определен националният ансамбъл по художествена гимнастика, а министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев награди победителите. В категорията се бореха още националният отбор по хандбал (жени), ПФК Лудогорец, и мъжкият национален отбор по волейбол. Грациите ни се наредиха сред вечните ни спортни легенди, след като спечелиха бронзов медал на Олимпиадата в Рио. Те станаха шампионки в многобоя на Гран при в Москва. На Световната купа в Казан, нашите момичета спечелиха златото, а на домашна сцена – още две първи отличия..

За спортист на България с увреждания за 2016г. бе отличен Ружди Ружди със 142 точки. Лекоатлетът ни спечели златен медал в тласкането на гюле на Параолимпийските игри в Рио. Той е шампион и от Европейското първенство тази година с два златни медала – на диск и гюле.

33-та анкета на в.“Труд“ за Треньор на годината определи наставникът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Ина Ананиева.

По време на церемонията бяха почетени и спортисти, които слязоха от големите сцени в своите спортове, влючвайки Станка Златева, Владимир Николов, Явор Янакиев, Радослав Великов и златните момичета от националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Спортен талант за 2016г. за втори пореден път стана джудистът Ивайло Иванов, който на Олимпиадата в Рио стигна до репешажите за бронзовия медал, което е най-доброто представяне на българси джудист от 12 години насам. Той спечели и златен медал от серията Гран при в Турция.