stefka_kostadinovaПрезидентът на Асоциацията на спортните журналисти (АИПС) Джани Мерло изпрати отворено писмо до президента на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) Себастиан Коу с предложение за анулиране на световните рекорди в атлетиката и ново начало.

Причина за това са многобройните случаи с отнети олимпийски медали и заличени рекорди. Според Мерло леката атлетика вече не дава достатъчна надежда на новите поколения и е нужно да тръгне по нов път.
В писмото се обръща внимание и на пейсмейкърите, още наричани "зайци" в средните и дългите бягания, които са позволени във всички турнири без световните първенства и олимпийските игри.
Това разделение бива сравнено от Мерло с два различни регламента за футболен мач в зависимост от турнира.

"Сега е почти невъзможно да се постави световен рекорд по време на олимпийски игри или световно първенство - единственото изключение беше на 800 м на игрите в Лондон. В момента имаме два различни свята от техническа гледна точка от 800 м нагоре в зависимост от това дали състезанието е Диамантена лига или Световни първенства и олимпийски игри.

В първия пейсмейкърите са позволени, докато на най-важните състезания не са. Това е като да имаме два различни регламента за футболен мач в зависимост от турнира - немислимо", пише италианския ръководител на АИПС в откритото си писмо.