karate_SKDUN_open_ceremonyНад 1200 състезатели от 50 държави ще спорят за разпределението на медалите на Европейското първенство по карате за кадети, младежи и девойки до 21 г. този уикенд в София.
Надпреварата ще се проведе в столичната зала “Арена Армеец”.

България ще бъде представена от 28 състезатели. Входът за зрителите ще бъде свободен, като организаторите очакват в залата да дойдат повече хора, които да подкрепят българските състезатели.

В отбора ни при 16-17-годишните юноши и девойки ще са медалистите ни от младежки купи Васил Ривов, който ще се състезава в категория до 61 кг, а при момичетата - Ивет Горанова (до 53 кг) в дисциплината кумите.

Официалното откриване ще е в събота от 16:00 часа и на него ще присъстват президентът на световната и европейска федерация Антонио Еспинос, министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и заместник-председателят на БОК Йорданка Благоева.

В дните на шампионата в София ще заседава и изпълнителният комитет на световната федерация, за да определи олимпийските категории, правилника за трупане на точки в турнирите, както и да обсъди всички останали детайли, свързани с олимпийския дебют на карате спорта в Токио през 2020 г.

"Предстоящото европейско първенство е много важно, защото това поколение ще се намеси в разпределението на медалите на всички големи форуми, включително и на олимпийските игри в Токио през 2020 г.", заяви президентът на федерацията по карате (БНФК) доц. д-р Алексей Петров.

Олимпийските квалификации ще започнат от 1 януари 2018 г., но тази година е предолимпийска, което я прави изключително важна, за да могат каратеките ни да си сверят часовниците.

В края на октомври в Линц (Австрия) ще се проведе световното първенство за мъже и жени, а няколко седмици по-късно - в средата на ноември в Джакарта (Индонезия) ще е шампионатът за кадети, младежи и девойки до 21 г.