slivnalii-himalaiГрупа от 10 сливналии замина за Хималаите, съобщава "Сливен прес". В нея участват както професионални алпинисти, така и планинари-ентусиасти. Водач на експедицията е известният сливенски алпинист Господин Динев. Сред участниците е и друг катерач - Пенко Райков. Доайен на групата е бившият шеф на "ВиК" Симеон Съмналиев, а най-млад е д-р Николай Йосифов, управител на общинския дентален център.

Експедицията в Хималаите е наречена "Обиколката на Анапурна /8 091 м/". Тя няма за цел да изкачва някой от осемхилядниците, но ще сбъдне мечтата на част от участниците да се докоснат до Покрива на света. "Най-високата точка, до която ще стигнем, е 5 641 метра", уточни за "Сливен прес" д-р Йосифов.

Групата отпътува вчера след обед по маршрута Сливен - София - Истанбул - Катманду. Очаква се нашите съграждани да се завърнат в Сливен около Гергьовден.

В Хималаите вече е и друг сливналия - Атанас Скатов. Той планира в рамките на 24 ч. да изкачи два осемхилядника - първенеца на планетата Еверест /8 848 м/ и Лхотце /8 516 м/.

/снимка: "Сливен прес"