alpinizum_Atanas_SkatovAлпинистът-веган Атанас Скатов се изкачи за втори път на връх Еверест по южния му ръб. Toва стана днес, 22.05, около 06.00 местно време.

Първото изкачване на сливналията беше на 24.05.2014 от северната страна на Хималаите (Тибет)! Оттогава не е имало друг българин, изкачил върха. Той успя да постигне този успех само 6 дни, след като се изкачи на вр. Лхотце и без да слиза до базов лагер, информира БГНЕС.
Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силният вятър осуети неговите намерения.

След вр. Лхотце той слезе до втори височинен лагер ( 6500м) и в изчакване на добро време, прекара там 3 нощувки. На 18.05 около 250 души (алпинисти и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19.05 също пое към вр. Еверест. След 2 нощувки в два поредни височинни лагера, тази нощ започна атаката си към върха около 17.30ч непалско време. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето, Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх на планетата.
Към момента той вече слиза надолу като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на вр. Еверест и тази година- около 800.
Богинята-майка на Вселената взе вече няколко жертви. Само вчера те бяха 4.

В опит да се изкачат на върха са починали на различна височина един американец, австралиец (на 7500 м от северната страна) и словенец (в лагер 4). От вчера липсва и един индиец, след изкачването му на върха по-рано на 21.05.

Проектът на Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава.