Borba_Tarek_v_SlivenТарек Абдеслам пребори Даниел Александров с 5:2 в най-интересния сблъсък на Държавното първенство по класическа борба в Сливен и ликува с титлата при 80-килограмовите.
Преди това европейският шампион записа 4 категорични победи, от които 3 с технически туш. Александров регистрира с победа по-малко.

За категоричните си победи Тарек получи и приза за „Най-техничен борец” в Сливен. А наградата за „Най-резултатен”  взе Николай Вичев, триумфирал при 59-килограмовите след технически туш срещу Августин Спасов.

Световният шампион от 2011-а Елис Гури се върна на тепиха след близо година пауза, но още на старта при 130-килограмовите получи разтежение и се отказа. Първи стана Милослав Методиев, сразил Петър Арнаудов с 9:0.
При 85-килограмовите шампион е Николай Байряков, трети от Евро 2017. На финала той се справи със Станислав Кънев - 3:0, а преди това взе три победи с технически туш, като на полуфинала надделя над Йоан Димитров с 3:1.
С титла на тепиха се върна Свилен Костадинов, който дълго лекуваше травма на коляното. На финала в кат. до 71 кг той срази Красимир Крумов с 2:1.
Кирил Милов, сребърен медалист от младежките олимпийски игри през 2014-а, пък триумфира в кат. до 98 кг след успех над Владислав Методиев с 5:1.
Другите шампиони са: Стоян Кубатов (66) и Росиан Дермански (75).

При жените опитната Мими Христова победи с туш настоящата №1 в Европа Биляна Дудова и ликува при 60-килограмовите.
Двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсеин не допусна изненади в кат. до 69 кг и след три категорични победи се качи на най-високото стъпало на стълбичката.
При най-леките до 48 кг трикратната световна шампионка за девойки Миглена Селишка бе категорична. Тя записа 4 победи с технически туш и ликува с титлата. Първа при 55-килограмовите е Сезен Белберова.

Първи в отборното при мъжете е тимът на НСА със 70 точки, втори е "Левски" с 50, а трети е "Васил и Георги Илиеви" с 45.

Схватките изгледаха президента на Българската федерация по борба Христо Маринов, легендата Александър Томов и Николай Гергов.

Утре надпреварата продължава в свободния стил при мъжете, както и в останалите категории при жените. Домакините от АСК Сливен ще се представят с шест борци.

/снимка: БФ по борба