Akrobatika_St_Spasova_K_LechevaПървите световни шампионки по акробатика Калинка Лечева и Стефка Спасова получиха почетни призове  на тържеството за 65-годишнината от създаването на Българска федерация по спортна акробатика.
Проявата се проведе днес в в „Музея на спорта“ в столицата.

Двете са бивши състезателки на АФД Сливен.  Те са първите световни шампионка във вида женски двойки  през 1974 година в Москва.
Имат в актива си сребърен и бронзов медал от Световното първенство по спортна акробатика в Саарбрюкен през 1976 г. и са абсолютни шампионки в турнира за Световната купа през 1975 г. в Швейцария на двойка жени. Към момента са треньорки в СКА „Стефан Данчев”,, като клуба носи името на треньора, който ги  е извел до световния връх.

На тържествената церемония днес присъстваха десетки световни и европейски шампиони, треньори, ръководители и спортни дейци.
Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева поздрави гостите и поднесе почетен плакет за юбилея на председателя на федерацията Владимир Колев.
Тя увери присъстващите, че федерацията ще продължи да получава подкрепа от Министерството на младежта и спорта.
Ваня Колева се включи в награждаването с почетни призове на БФСА на бивши ръководители на федерацията, треньори, хореографи и шампиони, сред които, освен бившите сливенски спортистки,  бяха и Стоил Сотиров, Мирослав Цанков, Евгени Колев,  Боянка Ангелова, Снежана Андонова и др.