Rally_Sliven_17_preskОтново с атрактивен специален етап започва надпреварата  в 37-то издание на рали „Сливен“.  Автомобилната проява ще бъде официално открита на 1 септември от 17 часа на площад „Хаджи Димитър”, а стартът на първата отсечка ще бъде даден в 19.30 часа, съобщи мениджърът на ралито Атанас Чанев.

Той поясни, че тази година специалният етап ще се проведе в района на жп гарата в града и ще бъде с обща дължина от 3400 метра. Стартът е пред СХБАЛ "Амброаз Паре" в квартал „Даме Груев”, а в маршрута са включени и атрактивните завои по булевард „Илинденско въстание”.

По трасето на първата скоростна отсечка в програмата на състезанието ще се пуснат едни от най-актуалните български дрифт пилоти -  Волен Василев, Емил Петков, Кирил Илиев, Камен Нейков, Ангел Чернев, Иван Божков и Павлин Пенев.

Всички те ще забавляват публиката, която ще наблюдава първата отсечка на рали "Сливен" в минутите преди нейния старт и в тези след нейния финал.

  • Rally_Sliven_17_plakat

Рали „Сливен 2017“  включва 13-ет  скоростни етапа с обща дължина 177 километра, а общия километраж е 373 км. В тазгодишното издание, след ремонт на пътя в Балкана над Сливен заради свлачище,  състезанието се завръща по класическите скоростни отсечки „Молова гора“, „Котел“, „Стара река“ и „Българка“.

Финалът на надпреварата е в неделя, 3 септември, в 14.15 часа.

Заявка за участие са подали 39 екипажа,  от които седем от Турция, два от Грузия и един от Румъния. В Сливен ще карат и миналогодишния рали шампион Пламен Стайков и временният лидер в националния шампионат  Тихомир Стратиев. В  списъка  със заявки са и два дамски екипажа. Сливенските екипажи ще са шест.

Организаторите обявиха, че румънският състезател Дан Гъртофан ще разчита на чисто новата си Шкода Фабия R5, произведена през 2017 година.
Със заявката на Дан Гъртофан битката за първото място в рали „Сливен” се очертава да бъде наистина интересна, като се присъединява към силните пилоти  Ягиз Авджъ и Орхан Авджиоглу.

Директорът на ралито Живко Минчев припомни, че за сигурността на участници и зрители,  всички трасета ще бъдат затворени 90 минути преди старта на първия състезателен автомобил.

Кметът Стефан Радев призовава всички зрители на 37-то издание на рали „Сливен” да спазват мерките за безопасност и да имат отговорно поведение, за да няма произшествия и пострадали по време на състезанието.

Във връзка с безопасността на провеждане на ралито, заедно с органите на МВР, организаторите са изготвили план за сигурност с участието на полицаи, пожарникари, бърза помощ, добри радиовръзки, пресцентър. Няколко дни преди състезанието доброволци ще раздават брошури, на които са посочени трасето и безопасните места за публиката.