Rally_Sliven_17_Pl_StajkovЕкипажът на Стайков Рейсинг /Грузия/ Пламен Стайков и Давид Кварацкхелия (Mitsubishi Lancer Evo IX) води след втория ден на 37-то рали "Сливен". Победителите от миналата година имат аванс от 39,4 секунди пред турците Орхан Авджиолу и Бурчин Коркмаз (TOKSPORT WRT, Ford Fiesta R5), и 53,8 секунди през румънците Дан Гъртофан и Тудор Марза (C.S. Prorally Team Brasov, Skoda Fabia R5).

Атаката на Стайков започна още в първия специален етап за деня "Моллова гора" и продължи в следващите "Котел" и "Стара река". Благодарение на силната си езда той успя да натрупа аванс от 24 секунди преди първото посещение в сервизния парк. В следобедните отсечки Стайков контролираше борбата, като успя да прибави още 15,4 секунди към преднината си.

Въпреки етапните победи Авджиолу и Гъртофан не успяха да отговорят на темпото на състезаващия се с грузински лиценз Стайков. Двамата направиха атрактивна битка помежду си, от която по-добър резултат след втория ден на рали "Сливен" даде Авджиолу.

По изключително интересен начин се разви борбата за лидерските позиции в българския рали шампионат. Лидерът след рали "Твърдица" Тихомир Стратиев започна уверено деня, записвайки няколко най-бързи времена. В специален етап 5 "Българка", варненецът допусна грешка при скорост от над 160 километра в час, но успя да остави колата на пътя предпазвайки се от тежък инцидент. Заради отказващия да запали двигател на неговото Peugeot 208 R2 обаче, Стратиев и Борисов загубиха близо 2 минути и пропаднаха в класирането до девето място.

От това по най-добрия начин се възползваха Мирослав Ангелов и Недялко Сивов (Peugeot 208 R2), които засилиха темпото в следобедните отсечки и завършиха деня като лидери в националното първенство и четвърти в генералното класиране.

След тях се нареди Даниел Попов (Peugeot 208 R2), който обаче имаше трудности в края на деня заради глъхнещия двигател на неговия автомобил. След Попов завърши друг от претендентите в националното първенство Григор Григоров с Peugeot 208 R2.

В утрешния ден пред състезателите стоят четири скоростни етапа с обща дължина от 44,48 километра. Дистанцията е прекалено къса за сериозни размествания в класирането, но сливенските етапи винаги са предлагали изненади за тези, които ги подценят.

Класиране след втори състезателен ден на рали "Сливен" 2017:

1. Пламен Стайков / Давид Кварацкхелия (Mitsubishi Lancer Evo IX) 1:13:58,1 ч.

2. Орхан Авджиолу / Бурчин Коркмаз (Ford Fiesta R5)                            + 39,4 с.

3. Дан Гъртофан / Тудор Марза (Skoda Fabia R5)                                    + 53,8 с.

4. Мирослав Ангелов / Недялко Сивов (Peugeot 208 R2)                      + 5:36,1 м.

5. Даниел Попов / Дилян Попов (Peugeot 208 R2)                                + 6:12,8 м.

6. Григор Григоров / Даниел Миленков (Peugeot 208 R2)                     + 6:26,5 м.

 

Последна промяна (Събота, 02 Септември 2017 21:34)