Drift_17Третият кръг от Националния шампионат на България по дрифт ще се проведе на летище „Бършен“ край Сливен. Проявата ще бъде на 9 и 10 септември. Ще участват най-добрите български пилоти, сред които европейските шампиони Тодор Дунев, Александър Язов и Павлин Пенев, балкански и републикански шампиони и др. Подадени са над 50 заявки за участие. Ще се включат пилоти от България, Румъния, Сърбия, Грузия и Франция. Главен съдия на състезанието ще бъде румънецът Разван Фратиану.

Шампионатът се организира от комисията по дрифт към Българската федерация по автомобилен спорт, със съдействието на Община Сливен.

„Състезанието се провежда по всички правила и имаме необходимите разрешения. Нямаме нищо общо с участниците в нерегламентираните улични автомобилни надпревари и прилагаме всички мерки за безопасност. Дрифтът е една от най-атрактивните и най-бързо развиващата се дисциплина в моторните спортове“, каза председателят на комисията по дрифт Владимир Ваклинов и предупреди, че децата задължително трябва да бъдат с придружител.

Шампионатът по дрифт е включен в календара на Българската федерация по автомобилен спорт. В България подобни състезания се провеждат от 2009 година, а Сливен ще бъде домакин за първи път.

Програмата:

събота – 9 септември

9-13 ч. – записване и технически преглед на автомобилите

10.30-11 ч. – брифинг с участниците

11 – 16 ч. – свободна тренировка

17-19 ч. – квалификация


неделя – 10 септември

9.30 – 11.30 – свободна тренировка

11-13 ч. – шоу програма и официално откриване

13.30 – 16 ч. – финали