basket_J_Minchev_17Едва на 18 години баскетболистът Йордан Минчев вече е сбъднал мечтите си или поне част от тях. Да играе за националния отбор на България и за голям европейски тим. Вече втори сезон сливналията, който на 14 години преминава през школата на "Левски", е част от "Фенербахче". Това лято талантливият баскетболист попадна в състава на Любомир Минчев за предквалификациите за Световното първенство.

За себе си Йордан Минчев с гордост съобщава, че е от Сливен. За впечатляващия си ръст пояснява, че е 205 см, а в атрактивната игра заема позиция крило.

Преди да навърши 14 години облича фланелката на Левски, отбор в който играе 4 години. Сега е подписал професионален договор с "Фенербахче".

„Това лято за първи път съм повикан в мъжкия национален отбор и съм благодарен на наставника Любомир Минчев, че ми гласува доверие. Разбираме се в състава. Лисват някои основни играчи, които са с контузии. Затова се дава шанс на по-младите играчи като мен. Трудно ни е да се преборим с опитните, но да съм в мъжкия национален отбор е една моя изпълнена цел от детските години. Следващата – може би NBA, защо не?”, споделя сливналията в интервю на БНТ.

„Това е моят спорт, баскетболът е моя живот и се радвам, че се занимавам професионално с това, което обичам”, казва още Минчев.

Американските анализатори от Draft Express наредиха българина 17-ти от общо 37 момчета от цял свят на неговата възраст -  набор 1998.