Betina_17Бетина Темелкова донесе пореден златен медал на Израел, след като в началото на годината напусна родината ни след скандал с родната федерация по джудо. Талантливата сливналийка, която в средата на септември спечели сребърен медал на Европейското първенство за младежи и девойки в Марибор (Словения) в категория до 52 кг, този път стигна до златен медал при жените, съобщава сайтът Спортал.

20-годишната джудистка триумфира в категория до 52 кг на Гран При на Ташкент.
Темелкова започна с победа с “ипон” над представителката на Узбекистан Куснора Кудаяназарова. След това победи с “вадзари” белгийката Шарлийн ван Сник, която е бронзова медалистка в категория до 48 кг от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. и двукратна европейска шампионка при 48-килограмовите.

На полуфинала Темелкова надигра с две “вадзари” полякинята Каролина Пиенковска, а на финала постигна категоричен успех с “ипон” над друга представителка на Полша - Агата Перенц.

Темелкова, която през юни спечели златен медал за Израел и на Европейската купа за младежи и девойки в Лайбниц, получи разрешение да се състезава за Израел в началото на тази година, след като влезе в остър конфликт с родната федерация.

“Знаете, че Бетина беше в сериозен конфликт с Българската федерация по джудо. Те не искаха да я пускат да се състезава за Израел, но благодарение на намесата на министър Красен Кралев тя получи разрешение да се състезава за Израел. Изключително благодарни сме на министър Кралев за тази помощ, защото ако не беше той, тя сигурно нямаше да се състезава повече. Бетина показа, че не е отишла в Израел да се омъжва и няма проблем със свалянето на килограми”, каза пред  Sportal.bg бащата на Бетина Венцислав Темелков.