maraton_Dizala_sl_17finalКирил Николов-Дизела спечели второто издание на маратон "Хайдушки пътеки" в Сливен. Той измина изключително трудното планинско трасе от 42.195 км по истински хайдушки маршрути за 3.57.15 часа. Времето на победителя е и своеобразен рекорд на проявата, след като миналата година Иван Сираков като победител записа 4.19.36 часа.

  • maraton_Shaban_sl_17_final
  • maraton_Ivajlo_Stefanov_sl_17final

Днес под Сините камъни втората позиция зае Мустафа Шабан с време от 4.08.22 часа. Трети се класира Ивайло Атанасов с 4.37.44 часа.

  • maraton_Sl_start_17

На старт пред вековния Стар бряст в центъра на Сливен застанаха около 200 ентусиастиМаршрутът отведе участниците до няколко исторически крепости и знакови туристически обекти, а трасето бе разделено на три  финала – класическа дистанция, полумаратон и кратка дистанция дистанция в рамките на града, като участниците финишираха пред крепост  Туида..

Трасето на маратон "Хайдушки пътеки" преминава близо до паметниците на воеводите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, прекосява изцяло античната и средновековна крепост Туида, достига до скалния феномен "Халката", следва известната "Хайдушката пътека", моста през езерото на Карандила и се качва на всички високи върхове на Сините камъни и финишира отново в града през Главната улица обратно до Стария бряст.
Общата сборна денивелация на планинския маратон  достига  до 2 500 метра.

След края на надпреварата победителят Кирил Николов - Дизела сподели за спортния сайт на Сливен, че изпитанието е било изключително тежко. Миналата година Дизела участва само в полумаратона, но сега бе уверен в победата на класическата дистанция.

„Аз съм от Сливен. Отдавна не живея тук, но с удоволствие се връщам в града. Бих казал, че градът се променя, хората се променят, но планината си остава същата и е все така невероятна, както я помня като дете.
Маратоните са различни, като миналата година беше с една идея по-лесен заради метеорологичните условия. Тогава беше хладно и приятно за бягане. Днес е доста топло и е по-трудно.
Конкуренцията бе най-вече в лицето на Мустаафа Шабан, но това е моя дисциплина и не съм предприемал специална тактика. Изчаквах той да отпадне от темпото и то така се случи”, коментира още Николов пред Sliven-sport.com.

В звуковия файл чуйте победителя Кирил Николов.

 

Още снимки:

 

  • maraton_Dizala22_sl_17final
  • maraton_Shaban_sl_relax_final_17l
  • maraton_Jeni_pobed_sl_17final
  • maraton_Final_sl_17

Организатори на маратона са фондация „Стария бряст”, Дирекция природен парк „Сините камъни“, Държавно горско стопанство и спонсори, с подкрепата на Община Сливен.