vd_tej_Sliven_kupi_17Три първи места и едно трето заеха възпитаниците на СКВТ „Сливен” след втория финален кръг от Държавния отборен шампионат по вдигане на тежести в Пловдив.
Щангистите се поздравиха с шампионски купи при юношите, кадетките до 15 години  и кадети до 17 години. Четвъртата купа е за третото  място при кадетите до 15 години.

По категории победители от състезателите на „Сливен” са  Павел Павлов, Тодор Йорданов,  Румян Пеловски, Роберт Димов, Васил Маринов, Милица Иванова, Данчо Иванов и Красимир Павлов.
За успеха се добавят още шест втори и четири  трети места в индивидуалното представяне за всички възрастови групи.

  • vd_tejesti_V_Marinov_17

„Един от най-добрите млади състезатели в тежката атлетика Божидар Андреев, поради неразбиране с ръководството на БФ по вдигане на тежести, напусна залата и прекрати състезателната си дейност, но за да подкрепи съотборниците си се включи в надпреварата и без тренировки се класира втори в категория до 77 кг при юношите”, съобщиха от клуба за Slven-sport. com.
Юношеският олимпийски шампион все още не е решил дали ще продължи със спорта, донесъл на България толкова успехи в миналото или като мнозина ще се откаже в разцвета на възможностите си. Ясно е, че има изисквания от ръководните фактори в щангите, с които Божидар и треньорите не искат да се съгласят. Желанието от сливенска страна е подготовката в националния отбор и участието на международни форуми да става с участие на личните треньори, което не се  приема от страна на федерацията. Разбиране и компромиси не се правят и от двете страни, което води до отлив на качествени състезатели. С времето се забелязва, че все по-малко са и желаещите да се занимават с този спорт.

  • vd_tejesti_Sl_R_baku

От СКВТ „Сливен” поясниха, че в отборното първенство успехът им се дължи и на подкрепата от 12  състезатели, подготвящи се от Златан Ванев - един от най-добрите ни щангисти от близкото минало. Специалистът работи в Русе след завръщането си от Азербайджан, където бе треньор на националите на Азербайджан. Първият световен шампион в три различни категории е на щат в местното Спортно училище. В дунавския град създаде собствен СКВТ „Ванев”, но от БФ по вдигане на тежести все още не е получил необходимия лиценз след почти едногодишна заявка за дейност. Специалистът работи с подрастващи, които за да имат изяви и реализация на труда се включват към друг клуб – в случая за СКВТ „Сливен”.

За подготовката на щангистите от „Сливен” се грижат треньорите Пламен Братойчев, Евгени Кадийски, Енчо Енчев и доайенът в българските щанги Христо Бъчваров, който е и председател на клуба. Всички те са на мнение, че умението им и желанието да създават шампиони няма да бъде прекършено от административни кадри, които не застават зад добрите практики.