Kralev_Sliven_nagradeniСедем спорта ще получат приоритетно финансиране през 2018 г. според новите критерии, които е подготвило спортното министерство (ММС) и се очаква да бъдат публикувани до края на седмицата. Това са борба, вдигане на тежести, художествена гимнастика, бокс, лека атлетика, волейбол и таекуондо (олимпийската версия WTF).

Основният критерий някой спорт да попадне в първа група е да има медал на някоя от последните две олимпиади (Лондон`12 и Рио`16) или отличие от световно първенство в предходната година (т.е. 2017-а), обяви министър Красен Кралев.
Това вкарва при приоритетните борбата (медали и от двете олимпиади, макар да няма на Световното в Париж`17), щангите (заради присъдения служебно сребърен медал на Милка Манева от Лондон`12), бокса (бронз на Тервел Пулев от Лондон`12), лека атлетика (сребро на Мирела Демирева от Рио`16) и художествената гимнастика (бронз в Рио`16 и сребро от световното в Песаро`17). Волейболът влиза като най-добре представящия се колективен спорт, а изненадата е таекуондо. Но там, поне до момента, България има единствения си медал при мъжете на Световно първенство в олимпийски спорт, спечелен от Владимир Далаклиев в кат. 68 кг.

„Примерно-таекуондото има потенциал на следващата олимпиада да спечели медал за България. Ние отваряме врата за всеки един спорт, който работи в конкретния олимпийски цикъл и спечели медал от Световно първенство, което е потенциал да спечели медал и на олимпийски игри“, обяви Кралев пред „Дарик“.

Във втора група за финансиране ще попаднат спортовете, чиито състезатели са били от 4-то до 8-мо място на последните две Олимпиади или от 4-то до 8-мо място на Световно първенство през 2017-а. Там ще попаднат 7-8 спорта, сред които бадминтон, стрелба, джудо.

„Първите две групи събират около 14 спорта. Първо се определя техният бюджет – състезател по състезател, ще има по-широки възможности за финансиране, ще има предимство при финансиране на домакинствата им на големи международни състезания. Когато моят екип пое министерството през 2014 г., на държавната хранилка бяха 67 федерации. Намалихме ги до 44 – тези, които имат резултати“,поясни министърът.