batut_Kristina_Stamova11-годишната Кристина Стамова ще участва на Световното първенство по скокове на батут. Възпитаничката на Спортен клуб по скокове на батут и пътека  „Сини камъни”-Сливен ще се представи страната в олимпийската дисциплина при момичетата до 12 години. Сливналийката е шампионка на страна и се подготвя при младият специалист Бояна Димитрова.

  • batut_Kristina_17

Престижният форум ще се проведе в столичната зала„Арена Армеец”. Световното първенство започва утре, 9 ноември, когато за титли и медали ще спорят най-голямата възрастова група – мъже и жени. След тях, следващата седмица, е ред на юношеските групи.
Представянето на Кристина Стамова ще бъде на 16 ноември, уточни за Sliven-sport.com наставничката й.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще открие проявата утре от 10.00 часа.

В надпреварата отличията ще си оспорват състезатели от 35 държави в три дисциплини (олимпийска – голям батут, двоен минибатут и скокове на пътека).

У нас ще участват най-големите звезди в този спорт – трикратният олимпийски шампион и носител на 14 златни медала от първенства на планетата  Донг Донг (Китай), спечелилата 7 титли от световни шампионати Анна Коробейникова (Русия), както и 6-кратната златна медалистка Джиа Фангфанг (Китай).

България е заявила един представител при мъжете – Ясен Иванов, който за съжаление е с контузия на глезена и  участието му е под въпрос.

Официален гост на световното първенство ще бъде  новоизбраният президент на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе, който пристига в София в петък.

В понеделник – 13 ноември в 11.00 часа японецът, който говори български език, ще бъде удостоен със званието „Почетен професор” на Национална спортна академия „Васил Левски”.