xajdushkata-puteka-rekordПет дни преди провеждането на третото скоростно изкачване, с опит за рекорд на Хайдушката пътека, за участие са записани 15 души. Това съобщи Стефан Стефанов, председател на фондация „Стария бряст", организатор на проявата.
Сред заявените са миналогодишният победител Шабан Мустафа, зад чието име стои  официално регистрирания рекорд по маршрута, водещ към местността Карандила. Тази година претендент да подобри върховото постижение е и Кирил Николов – Дизела.

Домакините на проявата поясниха, че ще стартира и възпитаничката на сливенската атлетическа школа, сега сред най-добрите състезателки по ултрамаратон Мария Николова. Все още участие не е обявил победителят в първото издание на проявата Иван Сираков, но със сигурност ще стартира Любомир Палакарчев. Той е първият рекордьор за преминаване на маршрута Ком – Емине през далечната 1986 година, като постижението му е ненадминато почти три десетилетия – до 2015 година. Сега той ще направи опит за скоростно изкачване и по Хайдушката пътека.

Новост тази година е въвеждането на възрастови групи, като освен официално регистрирания рекорд, ще бъдат зачетени стандарти и по възрасти.

Скоростното изкачване ще се проведе на 25 ноември от 11 часа. Всички резултати в рамките на един час ще бъдат зачетени и вписани в сайта на проявата.
Състезанието е с две точки на измерване -  старт, който е от арката с надпис „Начало на Хайдушката пътека“ и финал –чешмата до хотел „Карандила“. Общата дължина на дистанцията е около 3 км, с денивелация около 600 метра.

  • Xajd_puteka_pres17

Освен състезателен характер, тази година изкачването е и за масовост.
Всички малки и големи жители и гости на Сливен са поканени да се включат в инициативата.
„Нека масовите спортни прояви станат традиция за Сливен, защото планината е живот и здраве”, каза Магдалена Данчева, инициатор на инициативи, които се провеждат под каузата „Живот, здраве, планина” .
Предстоящата проява подкрепиха и експертът по спорт в Сливенска община Силвия Никова и един от участниците Алексей Василев.