skorostno_X_Pateka_17Шабан Мустафа за втори път победи и то с рекорд в скоростно изкачване на "Хайдушката пътека" над Сливен. Ултрамаратонецът, който е и с състезател  по  планинско бягане, преодоля 3-километровата дистанция с денивелация около 600 метра за 23.55 минути. Така той подобри собствения си върхов резултат от миналата година с 22 секунди.

Втори финишира сливналията Алексей Василев с резултат от 29.17 мин. Трети завърши Иван Гочев /Сливен/, изминал дистанцията за 29.21 мин.

Домакините очакваха в надпреварата да се включи Кирил Николов – Дизела и така конкуренцията за първата позиция да бъде още по-оспорвана, но той така и не дойде.
По предварителна информация бе обявено, че ще стартира и възпитаничката на сливенската атлетическа школа, сега сред най-добрите състезателки по ултрамаратон Мария Николова, което също не се случи.

При жените първа финишира Юрка Симеонова /Сливен/  за 43.02 минути.

Състезанието е с две точки на измерване – старта, в началото на пътеката, където е и арката с надписа „Начало на Хайдушката пътека“ и голямата чешма, в горния ѝ край, до хотел „Карандила“. Няма точно зададен маршрут. Всеки сам избира и преценя откъде да мине. Най-краткият път се маркира. Той е и най-стръмен, и най-труден. Използват се и по-леки варианти, един, от които следва официалната туристическа маркировка.

Общо 31 участници успяха да се вместят в контролното време от 1 час. Те ще бъдат записани в сайта на проявата. Състезанието по традиция се провежда през месец ноември, когато се отбелязва празникът на ПП "Сините камъни".

„Хайдушката пътека“ е култова за Карандила и Сливен. За колко време хайдутите са се изкачвали до Карандила е загадка. От години се разказват истории, кой и за колко време я е изкачил и лично е поставил рекорда. За да има официално регистрирано време,  вече за трета година Фондация „Стария бряст“ прави Поставихасъстезание и вписва върховите резултати.