ATL_22_16Първият етап от програмата на Ученически игри 2017/18 година стартира днес в Сливен. В общинския кръг на турнира по волейбол за момичета и момчета заявки са подали само два отбора, тези на Седмо училище „Панайт Хитов” и на Първо училище "Хаджи Мина Пашов".
Част от учителите по физическо възпитание в града обявиха пред Sliven-sport”.com, че няма да се включат в тазгодишното издание на проявата заради невъзможност да се  платят задължителните медицински прегледи за участие в състезания. Досега разходите се поемаха от общината, но от настоящия сезон всяко учебно заведение трябва само да заплати задължителните периодичен /предсъстезателен медицински преглед.

Кметът Стефан Радев обяви, че разходите по  медицинските  прегледи не са ангажимент на общината и поясни, че на този етап сливенските училища са в доста по-добро финансово състояние от общината.

  • kmetove_17_11

„Община Сливен организира Ученическите игри, заделяме ресурси за организацията на тези игри, но по отношение на медицинските прегледи и застраховките, които трябва да имат учениците по указание на министерството на образование, те  не са ангажимент на общината.
Училищата имат делегирани бюджети от държавата и нашите училища са в доста по-добро състояние от Община Сливен. Сумата, която ние отделяме за Ученическите игри е над 20 хил. лева. Каквото се изисква от нас по организацията, го правим”, каза Радев.

В звуковия файл чуйте още по темата от кмета Стефан Радев.

Задължителните медицински прегледи на лица, упражняващи физическо възпитание и спорт, в зависимост от обема на прегледа се извършват в лечебни заведения, определени от Министерския съвет. Това гласи Наредба № 8 от 18 март 2005 г. за провеждане на задължителните начални, периодични и предсъстезателни медицински прегледи на лица, упражняващи физическо възпитание и спорт. По силата на тази Наредба прегледите в Сливен се извършват в сектор „Рехабилитация и спорт” към „Диагностично-консултативен център 1 – Сливен”. За целта е изготвен ценоразпис за предлаганите медицински услуги.

Според учителите, които участват в проявите с няколко или пълни отбори, необходимата сума за плащане значително е висока, а училищата не са във възможност да платят. Те искат да се намали заплащането, за да се увеличи броя на участниците.
Ръководителите на отборите имат предложения, които обобщи Валери Минчев, учител във ПГПЗЕ"Захарий Стоянов".

В звуковия файл чуйте, както каза той.

Предложение по провеждането на игрите представи и Росица Маринова от Пето училище „Пейо Яворов”.

 

  • G_Ivanov_17
  • zapoveg_igri

Пряк изпълнител на възложената дейност по провеждането на първия етап от Ученическите игри е ЦПЛР – Детски комплекс Сливен. Директорът на комплекса Георги Иванов обясни ситуацията по забавяне началото на игрите. Основната причина е, че правилата по провеждането са подписани със заповед на министъра на спорта едва  на 25 октомври. Няколко дни по-късно кметът Стефан Радев издава заповед за провеждането на игрите в Община Сливен.

Чуйте още от пояснението на Георги Иванов в звуковия файл.