Sambo_Martin_Ivanov_slБронзовият медалист от Световното първенство по самбо за мъже Мартин Стефанов е определен за спортист №1 на Сливен за 2017. Състезателят на СА „Биоком” получи 25 точки според регламента за определяне на най-добрите спортисти на Сливен. Тази година след заседание на представителите на спортните клубове се гласува и прие да бъдат изравнени шансовете на състезателите от олимпийските и неолимпийски спортове.

Третият от шампионата на планетата по самбо изпревари европейската вицешампионка в леката атлетика, в дисциплината тласкане на гюле, Радослава Мавродиева. При точкуването тя получи актив от 22 т.

Днес заседава комисия, съставена от 11  представители - двама на общината - зам-кметът Пепа Чиликова и експертът Силвия Никова, и девет от спортните клубове. След разгледаните и обсъдени номинациите десетката бе определена чрез точков актив за най-доброто им постижение през годината от Световни, Европейски и Балкански първенства. В номинациите участваха 12 състезатели от 6 спортни клуба.

Трета в класацията е Илина Стоянова, която е европейска шампионка по самбо за девойки. Тя събра актив от 20 точки.

В 10-та за най - добрите спортисти на Община Сливен са и Даниела Пандова /вдигане на тежести/ със 17 точки – трета на Европейско първенство за девойки, Яница Петкова /самбо/ с 14 т. - втора на Европейско първенство при 17-годишните, Данчо Ганушев /бокс/ с 13 т. - трети на Европейско първенство за момчета, Петър Ангелов /вдигане на тежести/ с 12 точки – седми на Европейско първенство за младежи, Момчил Караилиев /лека атлетика/ с 10 т. – Балкански шампион за мъже, Иван Стефанов /борба/ с 6 т. – втори на Балканско първенство и Илиян Русев /самбо/ с 5 т, трети на Балканско първенство.

За най - добър треньор ще бъде награден Стоян Димитров, наставник на спортист номер едно на Сливен.

След одобрение от кмета Стефан Радев и с подкрепата на Постоянната общинска комисия за децата младежта и спорта, предложението на спортния експерт Силвия Никова бе прието, като парични премии ще получат 10-те най-добри спортисти на Сливен, треньорът на годината и най-добрият спортист при хората с увреждания. Тази година това е Стефан Маринов – състезател по тенис на маса, бадминтон и стрелба.

За най-добър отбор е избран тимът на момчетата до 12 години на БК „Сливен баскет” – бронзови медалисти от републиканските финали.

За първа година ще бъдат отличени девет от младите надежди на Сливен. Това са Деница Кабаджова и Преслава Добрева /карате/, Кристина Стамова и Камен Айранов /батут/, Петя Георгиева /акробатика/, Виолина Митрофанова и Ивайло Михалев /тенис на корт/, Диана Димова и Катерина Кирова /плуване/.

Церемонията по награждаването ще бъде  на 15 декември от 11 часа в зала „Сливен". Входът е свободен. Поканени са всички с отношение към спорта и заслужилите състезатели и треньори.
Кметът Стефан Радев ще връчи призовете. В празничната програма ще се включат мажоретният състав при Основно училище „Елисавета Багряна", Траяна и Стаси от школата за поп и рок изпълнители „Ритъм" при Военен клуб-Сливен, балет „Адажио", Звезделина и Венелин от Клуба по спортни танци „Сливен" и акробатите от Спортен клуб „Стефан Данчев".