statuetka_sportisti_na_sl_17Тържествената церемония по връчването на наградите на най-добрите спортисти на Сливен за 2017 година ще бъде утре, 15 декември от 11 часа в зала „Сливен".

Десетте най-добри спортисти на Сливен вече са определени, след като комисия разгледа номинациите. Участваха 12 състезатели от 6 спортни клуба.

Класацията се извърши чрез точков актив за най-доброто им постижение през годината от Световни, Европейски, Балкански и Държавни първенства.
За първа година се изравниха шансовете на състезателите от олимпийските и неолимпийски спортове.

Бронзовият медалист от Световното първенство по самбо за мъже Мартин Стефанов е определен за спортист №1 на Сливен за 2017. Състезателят на СА „Биоком” получи 25 точки според регламента.
Третият от шампионата на планетата по самбо изпревари лекоатлетката Радослава Мавродиева, европейска вицешампионка на тласкане гюле. При точкуването тя получи актив от 22 т.

Трета в класацията е Илина Стоянова, която е европейска шампионка по самбо за девойки. Тя събра актив от 20 точки.

В 10-та за най - добрите спортисти на Община Сливен са и Даниела Пандова /вдигане на тежести/ със 17 точки – трета на Европейско първенство за девойки, Яница Петкова /самбо/ с 14 т. - втора на Европейско първенство при 17-годишните, Данчо Ганушев /бокс/ с 13 т. - трети на Европейско първенство за момчета, Петър Ангелов /вдигане на тежести/ с 12 точки – седми на Европейско първенство за младежи, Момчил Караилиев /лека атлетика/ с 10 т. – Балкански шампион за мъже, Иван Стефанов /борба/ с 6 т. – втори на Балканско първенство и Илиян Русев /самбо/ с 5 т, трети на Балканско първенство.

За най - добър треньор е определен Стоян Димитров, наставник на спортист номер едно на Сливен.
Най-добрият спортист при хората с увреждания тази година е Стефан Маринов – състезател по тенис на маса, бадминтон и стрелба.

За най-добър отбор е избран тимът на момчетата до 12 години на БК „Сливен баскет” – бронзови медалисти от републиканските финали.

За първа година ще бъдат отличени девет от младите надежди на Сливен. Това са Деница Кабаджова и Преслава Добрева /карате/, Кристина Стамова и Камен Айранов /батут/, Петя Георгиева /акробатика/, Виолина Митрофанова и Ивайло Михалев /тенис на корт/, Диана Димова и Катерина Кирова /плуване/.

Кметът Стефан Радев ще връчи призовете. Към почетните статуетки отличените ще получат и парични стимули, като общата сума, която осигурява общината е 6 хил.  лева.

В празничната програма ще се включат мажоретният състав при Основно училище „Елисавета Багряна", Траяна и Стаси от школата за поп и рок изпълнители „Ритъм" при Военен клуб-Сливен, балет „Адажио", Звезделина и Венелин от Клуба по спортни танци „Сливен" и акробатите от Спортен клуб „Стефан Данчев".