Moml_Karailiev_18Момчил Караилиев регистрира 16.52 м на троен скок по време на Националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 г. в зала „Асикс Арена”, където сливналията участва извън класирането.
С постижението Караилиев се изкачи на девето място в ранглистата на Европа за сезона, сочи справка на специализирания сайт bgathletic.com. Лидер в ранглистата на континента е руснак, който няма разрешение от ИААФ да се изявява на международната сцена през 2018 г. – Александър Юрченко с 16.97 м.
№1 в световната ранглиста е представиителят на Буркина Фасо – Хюджис Фабрис Занго. Той спечел дисциплината на турнира във Вал-де-Руи (Фр) през уикенда със 17.23 м. Това беше първото преминаване на Занго над 17 м в тройния скок.

В световната ранглиста Караилиев заема 13-то място. Той е и с покрит норматив за участие на Световното първенство в зала в Бирмингам през март, като има регистрирани през изминалата година 17.05 м, колкото е норматива за участие. Според изискванията постижения, регистрирани между 1 януари 2017 г. и 19 февруари 2018 г., важат за нормативи.

  • Leka_atl_Radoslava_Mavr_16


Впечатляващо е, че от българските атлети,  освен Момчил,  с норматив за Световното е само съотборничката му от Сливен Радослава Мавродиева /тласкане гюле/.
Радослава защити стандарта на Европейското първенство в зала през март-миналата година, като спечели  сребърния медал в тласкането на гюле с 18.36 метра, при норматив от 18.20 метра.